Земельна реформа в Україні: усі серії | VoxUkraine

Земельна реформа в Україні: усі серії

24 Жовтня 2016
FacebookTwitterTelegram
3584

Історія земельної реформи в Україні нагадує нескінчену мильну оперу. Вона майже одноліток української незалежності, а мораторій на заборону продажу землі сільгосп призначення приймався 8 разів та діє майже 16 років.

Кожен рік, коли наближається черговий термін зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель? Ми бачимо зростання політичної активності представників майже всіх політичних сил. Гасла у діапазоні від «Рідна Земля Не Продається!!» до «Захистимо Конституційні Права Власників На Розпорядження Землею!» постійно з’являються на шпальтах засобів масової інформації. Насправді, земельне питання в Україні не має простого вирішення, а повноцінна реформа – це набір виважених законів та, що більш важливе, повноцінна та кропітка імплементація земельного законодавства.

В цьому році депутати знов не захотіли робити складну роботу, а надали перевагу простому і електорально привабливому  рішенню – 6 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, який продовжує мораторій до початку 2018-го року.

Одна з ключових проблем земельної реформа – це криза довіри. Кому вірити, коли мова йде про земельне питання? Чия позиція і поради більш корисні для економіки? Хто лобіює інтереси агровиробників, а хто переймається долею власників паїв та місцевих громад?

VoxUkraine спробує перевести діалог із площини політичних гасел та популізму у площину аналізу, аргументів, фактів та неупереджених висновків. Ми підготували серію публікацій провідних українських та міжнародних експертів та практиків у сфері земельних відносин. Серед них є незалежні експерти, політики, державні службовці.

Публікація у цій серії не означає, що редакція VoxUkraine підтримує позицію автора, але редактори докладають зусиль щодо перевірки достовірності фактів і логічності висновків, і надає змогу читачам збагатити своє розуміння земельної реформи в Україні та зробити власні оцінки напрямків цієї реформи.

VoxUkraine запрошує фахівців у галузі земельних відносин надавати свої відгуки у коментарях та пропонувати свої матеріали та теми для подальших публікацій у цій серії. Сподіваємось, що опера сезону 2016/2017 набуде нового змісту.

Редакція VoxUkraine дякує всім авторам, хто долучився до публікацій у цій серії.

Публікації:

Погляд парламентарія: Ринок землі – невідкладне питання, яке постійно відкладається

Електронні земельні торги: за яких умов ідея спрацює

26 років земельної реформи: склянка напівпорожня чи напівповна

Провали української влади: мораторій на землю

Заморожена реформа: Як розпорядитись понад 10 мільйонами га державних сільгоспземель

Мораторій на землі с/г призначення для чайників і не тільки…

Економічна віддача землі сільськогосподарського призначення в Україні та її розподіл

Врятувати рядового фермера: Що допоможе розвитку фермерства в Україні

Запуск ринку землі місцевими радами: Вигоди і ризики

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний

Що читати далі