Острів Крим 2016: чи повертаються українці на анексовані пляжі | VoxUkraine

Острів Крим 2016: чи повертаються українці на анексовані пляжі

27 Жовтня 2016
FacebookTwitterTelegram
2614

VoxUkraine дослідив, як змінюється пасажиропотік в/з анексованого Криму, скільки російських туристів приходиться на одного українського. А також виявив маніпуляцію з даними з боку “кримської влади”.

На початку жовтня світ здивувала і розсмішила новина від російських вчених: директор інституту прикладної астрономії РАН Олександр Іпатов заявив, що півострів Крим “движется к России”. Правда швидкість тектонічного руху літосферних плит виявилась трохи більше, ніж 1 см в рік. Такими темпами Крим “добереться” до россійського узбережжя десь через 1 млн років.

VoxUkraine поставив за мету дослідити більш динамічні і впливові для півострову процеси, а саме як змінюються пасажиропотік до анексованого півострова.
Дослідження і аналіз даних дозволяє відповісти на питання – чи повертаються українці, які покинули Крим після анексії, до своїх домівок, чи зростає кількість туристів з України, як Росія вирішує логістичні проблеми і яка справжня кількість російських туристів.

Добратися до/з Криму можна на літаку, паромі чи на автотранспорті з материкової України. Найповніша інформація про авіасполучення: щодня з Росії до Криму і зворотньому напрямку літає трохи більше 100 рейсів, які за даними російської статистики перевезли за 9 місяців 2016-го 4,5 млн чоловік (треба розділити на 2 для розуміння кількості тих, хто приїхав). Це на 24% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

По воді та по землі

Куди більш цікаві і заплутані дані щодо морського та наземного шляху. Тому в подальшому аналізі ми сконцентруємось на цих двох напрямках.

Щодня між Росією та Кримом курсують 12 паромів за двома лініями: “Кавказ-Крим” та “Кавказ – Керченський морський торгівельний порт”. Останню використовують для перевезення вантажного транспорту. Спираючись на дані диспечерської служби Керченської паромної переправи та Державної прикордонної служби України, було досліджено звідки їдуть туристи на півострів та чи повертаються вимушено переміщені особи. Зібрані дані можна завантажити з data.voxukraine.org.

123

Обсяг пасажирського трафіку між Росією та Кримом є достатньо стабільним, якщо виключити літні місяці. За даними Керченської паромної переправи, в середньому за добу переміщується майже 15 тисяч осіб в обидва напрямки. Кардинальний приріст об’єму пасажиропотоку (у 3,5 рази) відбувся влітку 2016. Зростання популярності півострову як туристичного напрямку може бути обумовлене декількома чинниками: російська влада заборонила польоти до популярних курортів – Єгипту та Туреччини (до останньої чартери почали літати у серпні 2016) та намагання влади РФ популяризувати відпочинок у Криму.

Різні інформаційні джерела надають протиречиві дані, щодо кількості туристів та заповненості готелів на півострові. Наприклад, туроператори відзначають, що потік туристів на півострів впав на 25% у порівнянні навіть з минулим роком; власник готелю у Ялті і інтерв’ю DW розповів, що кількість відвідувачів приватних готелів зменшується, а заповнення державних санаторіїв збільшується за рахунок адміністративного ресурсу та бюджетних коштів. Інші ЗМІ навпаки зауважують, що туристів стало більше, ніж у минулі два літа.

1234

За даними Керченської паромної переправи, кількість людей, які перевезені за допомогою парому у туристичний сезон 2016 року і справді в декілька разів більше у порівнянні з показниками 2015-го.

Проте, наявний стрімкий приріст потребує детальнішого аналізу – коректність даних викликає підозру. “Морская дирекция” звітувала про найбільшу кількість перевезених осіб у липні та серпні 2016 року. В обраний період часу курсували пасажирські пароми «Олимпиада», «Гликофилоуса III», «Протопорос-IV», “Майор Чапичев”, «Елена» та вантажні – «Борис Штоколов» та «Ейск». В залежності від кількості працюючих паромів через переправу за добу (пароми працюють цілодобово) можуть проїхати від 39 840 до 44 040 осіб. Згідно даних “Морской дирекции”, загалом за два місяці проїхало 2,5 млн осіб. Враховуючи, яку максимальну кількість людей здатний перевести кожен з паромів, фактичний об’єм перевезень на 6,5% більший від максимальної завантаженості. Тобто, 163 000 осіб не змогли б проїхати, хіба що пароми були перегруженні. Різниця між фактичним і максимальним об’ємом перевезень, може бути обумовлена або маніпуляціями з цифрами, або неточністю розповсюджених даних. Навіть за максимальної завантаженості парому в один бік, у зворотньому напрямку часто їде менше людей – на початку сезону відпочиваючі їдуть переважно до Криму, наприкінці – до Росії. Тому реальна розбіжність між фактичними і офіціальними даними скоріше за все набагато більша.

Влітку росіяни в Крим поїхали. А українці?

Восени та весною як через паромну переправу, так і через адміністративну межу з Кримом люди їздять менше, ніж влітку. Найбільше людей через Контрольно пропускні пункти в’їзду/виїзду (КПВВ) Херсонській області їздять у липні, що пояснюється напливом туристів: так у липні минулого року 221 000 осіб перетнули адміністративну межу, а в цьому році на 10% менше – 198 000.

Порівнявши дані переміщень за 9 місяців 2015-го з аналогічним періодом 2016-го відзначимо, що у 2015-му виїхавших з півострову було більше, ніж тих, хто в’їхав на 23 000 осіб. І навпаки, у цьому році, кількість людей, які прямували до анексованого Криму з метерикової частини України майже на 43 000 більше, ніж тих хто виїхав з півострова. Перевищення кількості осіб, що прямують до Криму, може свідчити про те, що частина відпочиваючих ще не повернулась додому або певна кількість вимушено переміщених осіб, які раніше виїхали із півострова, повертається. Як зазначили у міністерстві соціальної політики на запит VoxUkraine, станом на 20 жовтня 2016 року 29 500 осіб, які переїхали з окупованого Криму до материкової України, зареєструвались як вимушено переміщені особи.

Порівнявши динаміку кількості осіб і транспорту, які перетинали кордон, відзначимо, що влітку 2016 року люди стали менше їздити машинами/автобусами і більше перетинали КПВВ пішки. На адміністративній межі з Кримом регулярно утворюються багатокілометрові черги автомобілів, тому перетнути машиною КПВВ займає багато часу. Якщо приїхати до адміністративної межі на автобусі або на таксі, а потім пішки перетнути пропускний пункт, то проходження контролю займе значно менше часу.

12345

Сухий залишок

  1. З України до Криму цього літа в’їхало менше людей, ніж минулого – 990 000 проти 1,1 млн осіб.
  2. За 9 місяців цього року кількість людей, що поїхали до Криму з території материкової України, на 43 000 більше, ніж виїхавших з півостріва. Причинами можуть бути або те, що на момент збору статистики для статті частина відпочиваючих ще не повернулась додому, або частина вимушено переміщених осіб, які виїхали із півострова, повертається.
  3. Росія збільшує пасажиропотік з півострівом. Найбільш динамічно зростає паромне сполучення (за даними дирекції Керченської переправи): кількість пасажирів за три літніх місяці 2016-го склала 3,1 млн (в’їзд/виїзд), що в 3,5 рази більше минулого року.
  4. Скромніше за все російська влада маніпулює даними. Як свідчить дослідження VoxUkraine фактичний обсяг перевезень на 6,5% більший від максимальної завантаженості паромів. Тобто, 163 000 осіб не змогли б проїхати, хіба що пароми були перевантаженні.

Застереження: Автор не є співробітником, не консультуює, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний

Підписуйтеся на щотижневу розсилку статей від VoxUkraine

Підписуйтеся на нас у FacebookTwitter та Telegram, щоб читати найкращу політичну та економічну аналітику

 

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний

Що читати далі