Індекс реформ 46. Повільний вихід з літнього анабіозу: реформи незначно прискорилися

Індекс реформ 46. Повільний вихід з літнього анабіозу: реформи незначно прискорилися

28 Жовтня 2016
FacebookTwitterTelegram
1125

В середині жовтня реформи незначно, але прискорилися. Індекс реформ за період з 10 по 23 жовтня піднявся до позначки 0,9 бала з 5,0 можливих. Найбільший прогрес був зафіксований у реформуванні бізнес середовища. Позитивні зрушення також відбулися у державних фінансах, монетарній системі та енергетиці.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ*

* Команда Індексу реформ вважає прийнятним темпом реформ рівень індексу 2 і вище

Серед основних подій цього раунду – законодавчі зміни, які дозволяють виробникам алкогольних напоїв з виноматеріалів власного виробництва здійснювати оптову торговлю без отримання окремої ліцензії, визначення правового статусу земельних ділянок, власники яких померли, скасування єдиних орієнтовних показників митної вартості товарів, законодавче визначення обсягу страхового запасу природного газу.

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання**

i2

** Назви компонентів було скорочено для зручності, але їхнє наповнення не змінилося

Найважливіші нововведення

1. Законодавчі зміни, що дозволяють виробникам алкогольних напоїв з виноматеріалів власного виробництва здійснювати оптову торгівлю без отримання окремої ліцензії, +1,0 бал

Для постачання алкогольних напоїв споживачам, виробники повинні мати ліцензію на оптову торгівлю. Річна плата за ліцензію складає 500 тис грн. Ця норма призводить до монополізації оптових поставок алкогольних напоїв, створює нерівні умови конкуренції між великими та малими виробниками, стримує розвиток малих підприємств галузі. Зокрема, у галузі виробництва винопродукції вартість такої ліцензії у розрахунку на 1 пляшку у окремих великих виробників складає 0,2-0,3 грн, у малих – досягає 60 грн.

Законом №1534 від 20.09.2016 ці правила змінено. Якщо суб’єкт господарювання вже має ліцензію на виробництво алкогольних напоїв та виробляє їх з виноматеріалів (виноградних, плодово-ягідних або медових) власного виробництва, він має право здійснювати оптову торгівлю ними без отримання окремої ліцезнії.

Це нововведення сприятиме діяльності виробників вин з невеликими обсягами та полегшить умови для початку бізнесу в галузі.

Коментар експерта

“В Україні існують давні традиції виноробства, особливо на заході та півдні країни. Водночас, досі цей потенціал малі виноробні підприємства практично не могли використовувати через високу плату за ліцензію. Тепер ми можемо очікувати не лише збільшення зайнятості та легального обороту алкогольних напоїв з цих джерел, а й інших позитивних екстерналій, як то розвиток туризму.”

— Олександр Жолудь, МЦПД, редколегія VoxUkraine

Графік 3. Події, що визначали значення індексу протягом 10-23 жовтня 2016 р. оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

i3

2. Законодавчо визначено гранічний розмір страхового запасу природного газу, +1 бал

Постачальники природного газу, для того, аби забезпечити безперебійне постачання, зобов’язані зберігати у газосховищах певний страховий запас. Обсяги та порядок створення такого запасу встановлює Кабінет Міністрів. Згідно з постановою КМУ №795 від 30.09.2015, запас має покривати 50% запланованих обсягів поставки споживачам на наступний місяць.

Законом № 1541 від 22.09.2016, встановлено верхню граничну межу страхового запасу. Постачальники зобов’язані створювати запас в розмірі не більше 10% запланованого місячного обсягу постачання природного газу на наступний місяць. Кабмін тепер повинен встановлювати розмір страхового запасу на однаковому рівні для всіх постачальників, але не більше зазначених 10%.

Коментарі реформаторів

“Історично постачальники природного газу повинні були створювати страховий запас, який дорівнював 10% від запланованих обсягів поставки на наступний місяць. Коли з’явилася постанова уряду, що встановлює цей запас на рівні 50%, постачальники зазначили, що для формування такого запасу вони повинні залучати кредити, і це штучно підвищує вартість газу.

Законом встановлено граничну межу для страхового запасу на рівні 10%. Ми не бачимо підстав для її збільшення, оскільки така норма історично працювала та була ефективною.”

— Альона Бабак, Народний депутат Украни

“Внесена зміна до закону Про ринок газу щодо страхового запасу – позитивний сигнал. Разом з тим, для її практичної імплементації необхідно рішення КМУ про розмір страхового запасу, оскільки сам закон встановлює лише верхню його межу – не більше 10% планового місячного обсягу постачання природного газу. На сьогодні таке рішення не прийнято і у КМУ формально є три місяці на його прийняття.”

— Олексій Хабатюк, НАК Нафтогаз

Коментар експерта

“Новий закон передбачає створення страхового запасу не більш як 10% для всіх постачальників газу. Цей закон має одразу два позитивні ефекти. Перший – від зниження обсягу страхового запасу з 50% до 10% для приватних постачальників, що призведе до вивільнення обігових коштів підприємств та зниження їх видатків на фінансування створення такого резерву. Другий позитивний ефект пов’язаний з тим, що вимоги щодо створення страхового резерву поширюються як на Нафтогаз, так і на приватних постачальників. Раніше ця вимога поширювалася лише на приватних постачальників, що обмежувало конкуренцію в сегменті постачання газу для промисловості. Тепер зі зменшенням вимоги щодо створення страхового запасу можна очікувати виникнення постачальників та посилення конкуренції.”

— Денис Саква, Dragon Capital

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 10-23 жовтня 2016 р.

 i4

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 10 – 23 жовтня 2016р.

Державне управління 0.0
Державні фінанси +1.0
Постанова про внесення змін до Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування +1.0
Постанова щодо змін до Методики розрахунку орендної плати за використання інформаційними агентствами державного нерухомого майна 0.0
Постанова про порядок обчислення пенсій військовослужбовцям за контрактом та поліцейським +0.5
Постанова про ефективне використання державних коштів +1.0
Монетарна система +1.0
Постанова, що спрощує порядок узгодження керівників банків +1.0
Бізнес середовище +1.5
Закон, що встановлює мінімальний строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація +1.0
Внесення змін до законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли +1.0
Зміни до закону, які дозволяють виробникам алкогольних напоїв з виноматеріалів власного виробництва здійснювати оптову торгівлю такими напоями без отримання окремої ліцензії +1.5
Постанова щодо скасування запроваджених раніше єдиних орієнтовних показників митної вартості товарів +1.0
Енергетика +1.0
Зміни до закону про ринок природного газу щодо страхового запасу природного газу +1.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління
  2. Державні фінанси
  3. Монетарна система
  4. Бізнес середовище
  5. Енергетика

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний