2017: Найкраще за рік | VoxUkraine
6 Січня 2018
FacebookTwitterTelegram
5115

Пропонуємо згадати найкращі статті VoxUkraine на думку читачів за 2017 та наповнити зимові свята змістовним контентом.  Особливу увагу минулого року привернули статистичні порівняння  УРСР та України, перший рейтинг політиків-брехунів, дослідження добробуту населення в період трансформацій та проблема залучення іноземних інвестицій. Також в топі тем – позбавлення громадянства Саакашвілі, фактчек промов Президента, конфлікт Тодурова і МОЗ та скільки ботів на фейсбук-сторінці Порошенка.

 

1. 26 соціально-економічних показників, які красномовно й правдиво розповідають про провали та перемоги молодої країни за роки незалежності.

 

2. З початком політичного сезону, тобто з вересня 2017, фактчекінговий проект VoxCheck два місяці стежив за висловлюваннями 20 топ-політиків, які формують політичний порядок денний. Фактчекери зібрали 424 цитати, з яких лише трохи більше третини виявилися правдивими. Тобто в двох випадках з трьох політики відверто брешуть, маніпулюють або сильно перебільшують.

 

3. Европейский банк реконструкции и развития провел масштабное исследование Transition Report 2016 -2017, в котором очень детально изучил, как переход к рыночной экономике в различных странах сказывался на большинстве жителей: их благосостоянии, уровне удовлетворенности жизнью и даже физическом росте. Представлять исследование в Украину приехал главный экономист ЕБРР Сергей Гуриев. 

 

4. Чи готові ви слухати українських політиків й не бути пошитим в дурні? Для цього потрібен непростий навик – вміння відрізняти правду від маніпуляції та брехні. Перевірте, який ви фактчекер, базуючись на економічних знаннях, доступній інформації про українські реалії та на здоровому глузді.

 

5. Невизначеність навколо військового конфлікту з Росією стримуватиме інвестиції в Україну. Щоб підвищити ймовірність залучення справжнього іноземного капіталу, необхідно усунути значні перешкоди на шляху ПІІ, що існували ще задовго до початку конфлікту.

 

6. Погляд юриста: Саакашвілі має відносно непогані шанси довести, що рішення української влади було непропорційним, а також порушувало вимоги до належної процедури та, відповідно, було незаконним.

 

 7. В Facebook президента найдено более 1500 очень плодовитых ботов. Они написали каждый шестой комментарий в Facebook Петра Порошенко. Кто, с кем и за что борется под постами президента и кто побеждает в ботовойне.

 

 8. Як Петро Порошенко збрехав про конкурс до Верховного суду та електронне декларування для антикорупційних активістів.

 

 9. Мільярдер та політик з 20 річним стажем, президент Петро Порошенко дуже рідко каже відверту брехню. Зі 133 його висловлювань, що назбиралися у VoxCheck за два роки, лише у 8 випадках (6%) він збрехав.

 

 10. У чиїх словах більше маніпуляцій – відомого кардіохірурга Бориса Тодурова чи представників Мінздоров’я та особисто Уляни Супрун? Фактчек конфлікту навколо Інституту серця та закупівель ліків для серцево-судинних захворювань МОЗом.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний