Замість «податкової», МВС й СБУ. Служба фінансових розслідувань: що в новому законопроекті | VoxUkraine

Замість «податкової», МВС й СБУ. Служба фінансових розслідувань: що в новому законопроекті

Photo: depositphotos/yurchello_108
20 Квітня 2017
FacebookTwitterTelegram
5220

22 березня Кабінет Міністрів схвалив законопроект щодо створення Служби фінансових розслідувань. Документ одразу викликав ряд питань у представників громадських організацій, журналістів, небайдужих громадян та бізнесу. Для останнього прийняття ініціативи є справді життєво важливим – за останній час значно зросла кількість “рекетів” СБУ та податкової міліції, що продовжує свою діяльність попри фактичну ліквідацію.

Бажаєте, щоб наступний парламент був кращим?
Підтримайте проект VoxUkraine «Коефіцієнт корисності депутатів»

Поки підприємці сидять на голках, під питанням залишиться і “фінансове самопочуття” усієї країни. На цьому наполягають і в МВФ, кажучи що саме ефективна співпраця “держава-бізнес” – гарантія подальшого розвитку України.

Аби уникнути хибних трактувань та вгамувати дискусії щодо деталей ініціативи, відповідаємо на найбільш актуальні питання до нового законопроекту.

Що таке Служба фінансових розслідувань і навіщо вона потрібна?

Служба фінансових розслідувань – структура, що запобігатиме та розслідуватиме кримінальні правопорушення у сфері фінансів.

Під список незаконних дій, якими опікуватиметься нова структура, підпадуть ті, об’єктами яких є наступні 7 сфер:

  • формування та використання фінансових ресурсів;
  • функціонування грошової та банківської системи;
  • порядок фінансування політичних партій
  • випуск та обіг цінних паперів;
  • фінансування та оподоткування підприємницької діяльності;
  • обіг підакцизних товарів.

Перелік чималий, однак чітко визначений. Це дозволить не тільки уникнути існуючого безладу у розподілі обов’язків контролюючих структур, але й відпочатку сфокусує службу на виконанні конкретних функцій.

Однією з найбільш важливих із них стане аналітична спрямованість структури. Саме завдяки досвіченому персоналу з вийнятковими аналітичними здібностями планується забезпечити результативність проведених розслідувань. Як наслідок, представники СФР зможуть завітати до підприємства лише маючи беззаперечні докази та відповідне рішення суду. Це також дозволить підвищити рівень довіри до служби як такої, що веде оперативно-розшукову діяльність.

Експерти РПР повністю підтримують прагнення до аналітичної спрямованості структури. При цьому вважаємо за необхідне встановити вичерпний (закритий) перелік підстав, за яких СФР зможе ініціювати проведення уповноваженими органами перевірок суб’єктів підприємництва. Також необхідно передбачити усунення дублювання функцій державних органів: зокрема, позбавлення СБУ, МВС та ДФС повноважень у сфері розслідування економічних злочинів. Зокрема, частини 4 та 5 статті 191 КК України, як такі, що найширше використовуються МВС, ДФС, СБУ, прокуратурою для незаконного тиску на бізнес, мають бути віднесені до виключної підслідності СФР;

Необхідно не перевантажувати СФР розслідуванням дрібних економічних злочинів за десятками “другорядних” статей Кримінального кодексу.

— Олег Гетман, експерт Реанімаційного пакету реформ

Інформацію щодо вчинених злочинів СФР отримуватиме як за запитом із баз даних державних структур, так і від фізичних та юридичних осіб. Надати скаргу щодо вчинення правопорушення можна буде у формі заяви, через сайт СФР, електронною поштою та за телефон. Гаряча лінія та Інтернет-сторінка СФР прийматимуть навіть анонімні повідомлення про правопорушення та можливі вчинення кримінальних злочинів.

Також працівники СФР готуватимуть проекти нормативно-правових актів щодо запобігання та розслідування фінансових злочинів. Таким чином, законодавство відповідатиме практиці боротьби зі злочинністю та дозволить СФР постійно покращувати свої результати.

Робота служби передбачає тісну співпрацю з міжнародними організаціями та роботу у складі міжнародних слідчих груп. Використання кращих світових практик допоможе молодій структурі уникнути можливих помилок, а контроль міжнародних експертів забезпечить прозорість діяльності служби.

Важливим питанням залишається кількість співробітників СФР. Документ вказує на залежність цього числа від рішення Кабміну та актуальних потреб держави. За попередніми оцінками, на початку ефективне функціонування служби можливо забезпечити зі складом у 2500-3500 осіб. Для порівняння, сьогодні до боротьби із  економічним злочинам в Україні залучено близько 15 тисяч.

Як виглядатиме структура СФР

Координувати роботу СФР та представляти її інтереси перед Кабміном має Міністр Фінансів. Він також виноситиме на розгляд уряду законодавчі пропозиції служби.

Ми підтримуємо такий підхід, таке підпорядкування було визначено оптимальним за висновками аналізу міжнародного досвіду та української специфіки. Детальніше за посиланням.

— Олег Гетман, експерт Реанімаційного пакету реформ

Керівника СФР призначає Кабмін кожні 5 років без права займати посаду два строки підряд. Ним може стати лише громадянин України з вищою юридичною або економічною освітою, що має стаж роботи не менше 15 років. Також обов’язковою умовою відбору стане знання іноземних мов та досвід співпраці із іноземними інституціями. Якщо претендент коли-небудь входив до складу керівництва політичних партій, його кандидатура автоматично знімається з конкурсу.

Керівник відповідатиме за центральне управління та не більш ніж 7 утворених територіальних управлінь, що дозволить максимально зменшити корупційні ризики. За відсутності представництв у кожному обласному центрі, підхід “піти і домовитися” з відповідальним за справу більше не працюватиме, а керівник найближчого підрозділу наврядче виявиться сватом чи братом вашого близького друга або знайомого.

Стуруктуру СФР утворюватимуть різні підрозділи, основними з яких будуть: інформаційно-аналітичні, оперативно-технічні, міжнародного співробітництва та підрозділи детективів. Саме останні відповідатимуть за збір інформації про існуючі правопорушення, створення інформаційних системи даних та проведення оперативно-розшукової діяльності. “Універсальних солдатів” СФР готуватиме протягом обов’язкового шестимісячного стажування, передбаченого у випадку, якщо кандидат не мав раніше справу із оперативно-розшуковою діяльністю.

Прозорість роботи усієї структури забезпечить проведення щорічного аудиту. Перевірку здійснюватимуть українські та іноземні незалежні експерти. Також при СФР буде створено громадську раду, до складу якої увійдуть представники компетентних суспільних об’єднань та засобів масової інформації.

Хто і як обиратиме майбутніх детективів

Керівник, перший заступник та заступник керівника призначаються Кабінетом міністрів. Для забезпечення прозорості їх відбору, створюється спеціальна комісія. Її членами зможуть стати представники громадськості, наукової спільноти та іноземних держав.

За конкурсом у керівники Служби фінансових розслідувань зможе спостерігати кожен у режимі реального часу. Сайт Кабінету міністрів забезпуватиме відео- та аудіо-трансляцію процесу.

Порядок відбору детективів затверджує керівник СФР. Обов’язкові етапи відбору – застосування поліграфу та психологічне тестування. Їх проводять спеціалісти підрозділів внутрішнього контролю СФР, які опісля зобов’язані знищити отримані про працівника дані протягом 14 днів.

Ефективності роботи структури також сприяє обов’язкове щорічне опитування із застосуванням поліграфу та курси підвищення кваліфікації, проводити які будуть принаймні раз на два роки.

Підтримуємо такі підходи, але вважаємо за необхідне передбачити вимогу про наявність у членів Конкурсної комісії з відбору керівника СФР бездоганної ділової репутації, високих моральних якостей, суспільного авторитету, заборону включення до складу такої комісії осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Також необхідно на законодавчому рівні закріпити пряму заборону відхиляти всі кандидатури на посаду керівника СФР, визначені Конкурсною комісією, обмежити до двох осіб максимальну кількість таких кандидатур, передбачити щорічне звітування керівника СФР перед парламентом та суспільством.

— Олег Гетман, експерт Реанімаційного пакету реформ

Достойна зарплата: чому і за що?

Справжній резонанс викликали розміри заробітних плат працівників служби, передбачені законопроектом. Якщо СФР почне функціонувати вже після травня цього року, оплата праці працівників служби виглядатиме наступним чином:

  • керівник Служби фінансових розслідувань отримає 64 тис гривень;
  • перший заступник та заступник керівника СФР – 56 тис.;
  • керівник управління – 45 тис.;
  • начальник відділу центрального апарату – 42 тис.;
  • його заступник – 40 тис;
  • Начальник відділу – 38 тис.;
  • заступник начальника відділу – 37 тис;
  • старший детектив – 35 тис.;
  • детектив – 32 тис. гривень.

Частина громадян сприйняла такі винагороди як надто високі та невиправдані. Зважаючи на неефективність наявних служб, що протидіють економічним злочинам, безпідставною таку думку назвати важко. Однак, варто погодитися, що достойна винагорода працівникам – ще один засіб, аби уникнути створення корупційних схем усередині структури.

Експерти підтримують необхідність передбачити закріплені на рівні закону про СФР високі зарплати, а отже залучення до роботи в Службі нових, високопрофесійних та доброчесних кадрів.

— Олег Гетман, експерт Реанімаційного пакету реформ

Ось лише частина із аргументів на користь гідних зарплат працівникам СФР:

Необхідний професіоналізм. Посади у новоствореній службі мають обійняти люди із визначними аналітичними здібностями, високим рівнем знання іноземних мов та досвідом роботи від 5 років. З подібними навичками кандидат на місце детектива СФР цілком може претендувати на роботу у “великій четвірці”, консалтинговій компанії або міжнародній корпорації. 32 тисячі для таких організацій – сума досить скромна, якщо говорити про зарплату досвічених спеціалістів.

Якщо нам важливо, щоб у СФР працювали нові, не втягнуті у “систему”, люди з по-справжньому високою кваліфікацією – то чи можливо їх привабити парою тисяч гривень?

Також вважаємо необхідним передбачити обмеження, аби до нової Служби було набрано не більше 20 % співробітників з числа колишніх та нинішніх співробітників МВС, ДФС, СБУ, прокуратури, судів безвідносно періоду та тривалості їх роботи у вказаних органах, також заборонити таким особам займати посади у вищому керівництві СФР.

— Олег Гетман, експерт Реанімаційного пакету реформ

Уникнення корупційних ризиків. Головною із задач майбутніх детективів стане викриття багатомільйонних фінансових схем. Їх розкриття гарантуватиме державі отримання дійсно значних коштів. Як, власне, і організаторам відмивання грошей, у випадку неефективного розслідування. Погодьтеся, спокуса самотужки “зануритися” у таку купу грошей неабияка. Особливо, якщо зарплатні не вистачає навіть на доволі скромні сімейні потреби.

Логічно, що доки діло не дійде до практики, гарантувати кристальну чесність співробітників СФР неможливо. Однак, альтернативному високій зарплаті засобу “відвороту” співробітника від хабаря досі ніким не віднайдено.

Відносна “компактність” служби. Як вже було згадано вище, кількість персоналу нової структури вшестеро менша, у порівнянні із поточною кількістю “борців” з економічними злочинами у країні. Менше нероб у структурі – більше коштів, які можливо розподілити між досвіченими та професійними працівниками.

Нажаль, з останньої версії законопроекту, який погоджений Кабміном, зникло обмеження кількості працівників нової служби. Експерти РПР вважають, що на законодавчому рівні має бути встановлено граничну чисельність штату Служби – не більше 3000 осіб.

— Олег Гетман, експерт Реанімаційного пакету реформ

Коли чекати створення

На сьогодні законопроект Про Службу фінансових розслідувань очікує розгляду Національної ради реформ. У випадку його схвалення та реєстрації в найближчі строки, прийняття ініціативи можна очікувати вже у цьому році. Відбір працівників можливо буде розпочати менш ніж за місяць після схвалення ініціативи – закон набуде чинності з першого числа наступного місяця після прийняття.

Процес постійно затягується, необхідність створення СФР була зафіксована у Меморандумі з МВФ, згідно Меморандуму закон має бути прийнятий до 01.05.2017 року.

— Олег Гетман, експерт Реанімаційного пакету реформ

Створення Служби фінансових розслідувань дозволить легше дихати не тільки бізнесу а і державному бюджету. А отже, якнайшвидше створення СФР – в інтересах у кожного з нас.

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний