Народний порядок денний: кухня Президента | VoxUkraine

Народний порядок денний: кухня Президента

28 Квітня 2017
FacebookTwitterTelegram
3462

Перша петиція Президенту була опублікована на сайті 29 серпня 2015 року. З того дня, українці подали майже 30 000 петицій. Глава АПУ Дмитро Шимків зазначив: “Електронні петиції виносять на поверхню важливий пласт питань, які турбують суспільство.” Ми проаналізували всі петиції за півтора року і виявили, що просять/вимагають громадяни від Петра Порошенка. Дані можна завантажити з data.voxukraine.org.

Ефективність електронних петицій

Перед тим, як перейти до аналізу самих петицій, правомірно поставити питання – чи працюють петиції взагалі? Дмитро Шимків розповів, що сьогодні інструмент електронних петицій працює в більше ніж 70 країнах, а е-петиції є “формою ведення діалогу між державою та громадянами”. За півтора року лише 40 петицій до Президента України набрали понад 25 000 підписів і отримали відповіді. Більшість петицій Президент передав до Кабінету Міністрів та Верховної Ради, доручивши їм оцінити можливості реалізації цих петицій та вжиття заходів щодо їх реалізації. Важко оцінити, скільки петицій було реалізовано, оскільки немає інформації про розгляд цих петицій уповноваженими Президентом органами – немає системи звітування про стан і хід реалізації петиції, як це передбачається у багатьох європейських країнах, зокрема Німеччині. Частково була реалізована пропозиція громадян про скасування ввізних мит на авто. Верховна рада прийняла законопроект 3251, який з 1 липня 2016 року істотно знизив акцизний збір на імпортні автомобілі. Цікаво, що Петро Олексійович не поспішає реалізовувати пропозиції, які належать до його безпосередньої компетенції. Показовим в цьому плані є прохання громадян провести референдум про вступ до НАТО, який Президент так і не ініціював.

Критики електронних петицій запевняють, що це лише один з проявів “диванного активізму” (slacktivism) і сидячі у себе вдома за комп’ютером не можна спровокувати соціальні зміни. Критики наводять приклад петицій до Парламенту Великої Британії. Якщо петиція набере більше 100 000 голосів, вона буде розглянута на дебатах в Парламенті. За результатами дебатів, жодна парламентська петиція досі не була імплементована і  не привела до реальних змін. Серед найпопулярніших петицій: провести другий референдум по питанню виходу з ЄС (4.15 млн. підписів), скасувати візит Дональда Трампа до Великобританії (1.8 млн. підписів), робити щеплення від менінгококової інфекції всім дітям, а не лише новонародженим (0.8 млн. підписів). Проте, не можна заперечувати, що петиції, які зібрали мільйони підписів є потужним сигналом про волю громадян і влада не зможе просто так його ігнорувати.

Прошу. Пропоную. Вимагаю!

Електронні петиції – це джерело даних, на основі яких можна досліджувати політичні погляди українців, принаймні тих з них, хто є достатньо активним для написання петицій. По одній петиції неможливо визначити ідеологію користувача, але аналіз вживання слів в 30 000 петицій допоможе сформувати загальне розуміння і послугує відправною точкою для подальшого дослідження.

Петиція – це індивідуальна або колективна вимога, звернення, пропозиція, скарга, прохання, клопотання, яка подається у органи державної влади у письмовій формі. Слова, а точніше дієслова (заборонити, дозволити, посадити, пропоную, вимагаю і т.д.), є індикаторами за якими можна поділити петиції на умовні групи: прохання, пропозиція або вимога. Кластери можуть перетинатися і одна петиція може належати одразу до декількох кластерів.

Найбільша група – петиції-прохання (4135). Українці просять Президента щось скасувати, підняти або навіть задуматися. З іншої сторони, українці просять співвітчизників підтримати петицію. Друга група – петиції-пропозиції (2990). Громадяни пропонують внести зміни до гімну України, прийняти новий Податковий кодекс або внести новий законопроект до ВРУ. Петицій-вимог значно менше (1109). Перелік вимог також широкий – від змін у Кримінальному кодексі до збільшення розміру пенсій ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

Наявність певних дієслів в тексті важливий, але недостатній індикатор для класифікації петицій. Важливо розуміти, що всередині петиції. Ознайомлення з текстами 30 000 петицій трудомісткий процес, тому ми зменшили вибірку до 500 найбільш підтримуваних петицій (більше 1000 підписів) та зосередились на аналізі тематики і характеру петицій.

Основні теми у народі

Громадяни у кожній третій петиції вимагають контролювати владу – 36% з топ-500. Серед основних вимог: звільнення високопосадовців чи притягнення їх до відповідальності, зняття недоторканності та пільг з депутатів і суддів, призначення нових кандидатур. Із 40 успішних петицій, які набрали більше 25 000 підписів, 15 відносяться до теми контролю влади. Президент був зобов’язаний їх розглянути та надати відповідь: 5 успішних петицій про зняття депутатської недоторканості та відкликання депутатів, декілька петицій про люстрацію влади і очищення суддівського корпусу, вимоги звільнення Генпрокурора В. Шокіна та призначення прем’єр-міністром М. Саакашвілі.

Наступна тема – правопорядок. За даною тематикою створено 12% петицій, які отримали 13% голосів. Українці вимагають розширення своїх прав і свобод, забезпечення громадського правопорядку і суворого покарання за вчинення правопорушень. Успішними стали вимоги дозволити володіння громадянами вогнепальною зброєю, штрафувати за викидання сміття на вулиці, а також карати за сепаратизм.

Громадян хвилюють питання економічної політики – створено 11% петицій, віддано 14% голосів. Зокрема, найбільше українців хвилюють високі податки та функціонування банківської системи. Успішними стали 2 петиції про зменшення акцизу на імпортні авто.

У фокусі громадськості перебувають питання інформаційної політики (6%), соціальної політики (6%) та воєнної сфери (5%). Громадяни просять проводити україномовну політику (4% голосів): телебачення має бути україномовне, держслужбовці мають володіти українською мовою, проросійські канали мають бути заборонені. З огляду на складне економічне становище українців, багато петицій вимагають підвищення зарплат і пенсій, надання пільг, зменшення податків.

В умовах російської агресії воєнні питання та питання зовнішніх зносин з Росією постійно перебувають в полі зору громадян. Громадяни вимагають блокади окупованих територій – 1% від усіх питань та голосів, а також активно пропонують запровадити візовий режим з Росією та закрити російські банки – 1% пропозицій та підтримки громадян.

Найменш популярними залишаються питання науки, спорту, охорони здоров’я та місцевого самоврядування – до 1%.

Популярні політичні фігури

У петиціях фігурують такі особистості як: М. Саакашвілі, А. Яценюк, Н. Савченко, Р. Насіров, Д. Сакварелідзе, В. Медведчук, В. Гонтарєва, В. Шокін, С. Ківалов. Найпопулярнішою фігурою став М. Саакашвілі, якого громадяни активно вимагають призначити прем’єр-міністром. Одна з таких шести петицій стала успішною і набрала понад 30 000 голосів. Часто громадяни згадують про Н. Савченко та Р. Насірова. З огляду на одіозні події, пов’язані з ними, громадяни вимагають розслідування їхньої діяльності. Успішною стала пропозиція звільнення колишнього Генерального прокурора В. Шокіна, але Президент залишив її без розгляду, хоча врешті-решт В.Шокіна все ж таки було усунено з посади.

Дозволити [не можна] заборонити

Характер петицій громадян можна умовно поділити на дозволи (розширення свобод) та заборони (обмеження свобод). Громадяни приблизно порівну створюють петиції-дозволи та петиції-заборони та практично однаково за них голосують. Проте у деяких питаннях переважають дозволи, а у деяких – заборони.

Заборони домінують у тематиці “контроль за владою” – 78% петицій. Громадяни вимагають скасувати недоторканість депутатів та суддів, притягнути до відповідальності та звільнити високопосадоців, зняти їхні пільги.

Заборони переважають у питаннях зовнішньої політики (69%), культури (68%), інформаційної політики (67%) та правопорядку (64%). У зовнішній політиці громадяни вимагають заборонити безвізовий режим з Росією, у культурі – позбавити звання заслужених артистів та інших нагород осіб, які підтримують Росію.  Заборони в інформаційній політиці стосуються використання російської мови,  реклами забороненої продукції, а в питаннях правопорядку – посилення покарань за правопорушення за такі, як водіння у нетверезому стані, корупція, сепаратизм.

Пропозиції дозвільного характеру явно домінують у питаннях соціальної політики (93%), інфраструктури (90%), комунального господарства (88%), екології (82%), економічної політики (73%). У соціальній політиці  громадяни вимагають збільшення зарплат, пенсій, соціальних виплат. У секторі інфраструктури громадяни пропонують відремонтувати дороги, відкрити нові маршрути та транспортні сполучення. Питання комунального господарства стосуються зменшення тарифів, сфера екології – пропозиції захисту річок, лісів, побудови сміттєзвалищ, а в економічній політиці громадяни активно вимагають зменшення податків.

Чому важливо аналізувати петиції

Дослідження петицій демонструє тенденцію зростання зацікавленості громадян у політичних питаннях та буденних проблемах. Найбільшу активність у створенні петицій та голосуванні за них громадяни демонструють у питаннях контролю за владою, які передбачають найбільше заборон. А найбільше дозволів – у петиціях економічної та соціальної політики, комунального господарства. Це пов’язано з тим, що громадяни перебувають у скрутному економічному становищі і тому хочуть отримати гідні зарплати і пенсії, низькі тарифи та податки.

Дослідження “Народний порядок денний” проводиться щомісячно громадською організацією «Комунікація змін» на основі аналізу пропозицій громадян, які вони висловлюють у петиціях до центральних органів влади: Президента, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. Дослідження доступні за посиланням https://www.facebook.com/ukrchanges/

Головне фото: ingka.d.jiw / depositphotos.com

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний