Індекс реформ 63. Літо холодне, реформ мало. Осінь наближається

Індекс реформ 63. Літо холодне, реформ мало. Осінь наближається

7 Липня 2017
FacebookTwitterTelegram
3226

Індекс реформ знов низький: +0.4 бали з можливих від -5,0 до +5,0 за період з 19 червня по 2 липня 2017 року (у попередньому раунді індекс дорівнював +1.0). У цьому періоді незначний прогрес відбувся лише у реформуванні монетарного сектору та бізнес середовища. Реформ у сфері урядування, державних фінансів та енергетики не було.

Серед головних подій цього раунду – закон про спрощення процедури видачі дозволів на застосування праці іноземців, постанова НБУ, в якій визначено ознаки наявності контролю та удосконалено порядок ідентифікації банківських груп та постанова про зміну порядку ведення Реєстру аудиторських фірм.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ*

* команда Індексу реформ вважає прийнятним темпом реформ рівень індексу +2 та вище

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

Топ-реформа випуску  

  1. Закон про спрощення процедури видачі дозволів на застосування праці іноземців, +2 бала

Процедури надання дозволів на застосування праці іноземців та посвідок на тимчасове проживання раніше регулювалися лише на підзаконному рівні Кабінетом Міністрів та Міністерством внутрішніх справ. Вони могли швидко змінювати їх без участі зацікавлених сторін, і передбачити такі зміни було вкрай важко.

Тепер базові аспекти оформлення дозволу на застосування праці іноземців та посвідки на тимчасове проживання врегульовано на рівні закону (2058-VII від 23.05.2017).

Законом визначено вичерпний перелік підстав оформлення дозволів на застосування праці іноземців, підстави відмови у видачі та продовження такого дозволу, терміни оформлення дозволу, розміру адміністративного збору за оформлення, скасоване обмеження кількості іноземців, які можуть бути направлені за зовнішньоекономічним договором працювати в Україні, встановлено перелік документів для оформлення та продовження терміну дії дозволу на застосування праці іноземців.

Коментар реформатора

“Верховна Рада ще два роки тому, у 2015-му, зробила перші важливі кроки у створенні для іноземців сприятливого інвестиційного клімату, прийнявши закон про спрощення ведення бізнесу. Так званий закон про дерегуляцію. Ще одним важливим кроком став нещодавній закон №2058, яким знімаються бар’єри у чинному законодавстві щодо реєстрації іноземних інвестицій, а також перешкоди у працевлаштуванні іноземців.

По-перше, це великий крок назустріч  іноземному інвестору, який не є одночасно працівником підприємства, яке діє на території України. Він отримує право одержувати посвідку на тимчасове проживання в нашій державі, а відтак вільно відвідувати Україну для контролю за діяльністю свого підприємства.

По-друге, скасовується бюрократична реєстрація іноземних інвестицій, замість якої іноземний інвестор лише має надати інформацію задля ведення державної статистики. І, по-третє, врегульовується питання отримання дозволів на застосування праці іноземців, що дозволить легше залучати до розвитку бізнесу в Україні іноземних менеджерів та інших фахівців“.

— Оксана Юринець, Народний депутат України

Коментар експерта

“Усунення бар’єрів для прийому на роботу іноземних професіоналів важливе, як для українських компаній, так і іноземних інвесторів. Чітке визначення на законодавчому рівні процедур отримання дозволу на тимчасове проживання та роботу іноземців дозволить залучити в Україну більше іноземних фахівців. Така трудова міграція сприятиме більш швидкому запровадженню нових технологій та корпоративної культури на українських підприємствах.

Також, раніше законодавство обмежувало права іноземних інвесторів. Зокрема, іноземний інвестор, який не був одночасно працівником компанії, не мав права вільно відвідувати Україну для контролю за діяльністю свого підприємства. Тепер інвестори, які мають істотну участь в українських підприємствах, зможуть отримувати посвідку на тимчасове проживання в Україні. Це дозволить їм безперешкодно спостерігати за діяльністю їх компаній в Україні”

Тетяна Тищук, VoxUkraine

Графік 3.  Події, що визначали значення індексу протягом 19 червня – 2 липня 2017 р., оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 19 червня – 2 липня 2017 р.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом  19 червня  – 2 липня 2017

Державне управління 0.0
Державні фінанси 0.0
Монетарна система +1.0
Нацбанк змінив порядок ведення Реєстру аудиторських фірм +1.0
Нацбанк визначив перелік ознак наявності контролю та удосконалив порядок ідентифікації банківських груп +1.0
Бізнес середовище +1.0
Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику діяльності, що підлягає ліцензуванню, у сфері криптографічного та технічного захисту інформації. 0.0
Новий Технічний регламент для ліфтів і компонентів безпеки для них +0.5
Закон, що спрощує процедуру видачі дозволів на застосування праці іноземців +2.0
Енергетика 0.0

Див. графіки та таблиці тут і тут

Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління
  2. Державні фінанси
  3. Монетарна система
  4. Бізнес середовище
  5. Енергетика

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний