НЕПРАВДА: Бомбардування пологового будинку в Маріуполі — це постановка

НЕПРАВДА: Бомбардування пологового будинку в Маріуполі — це постановка

16 Березня 2022
FacebookTwitterTelegram
1845

Перевірка фейків у рамках партнерства з Facebook

У мережі поширюють інформацію, що насправді в пологовому будинку в Маріуполі, який постраждав від російського бомбардування 9 березня, не було цивільних. Полк “Азов” нібито заздалегідь вигнав увесь персонал, пацієнтів та зайняв будівлю. 

За словами авторів повідомлень, дівчина, яку зняли фотографи біля розвалин пологового будинку, — це Маріанна Підгурська, модель та бьюті-блогерка. Отже, українські ЗМІ влаштували постановку, скориставшись послугами акторки.

Скриншот допису, який поширюють у Facebook

Однак у пологовому будинку в Маріуполі насправді знаходилися цивільні, а не військові. Маріанна Підгурська дійсно перебувала в тій лкарні, а не виконувала роль “акторки”, як намагається стверджувати російська пропаганда.

Бомбардування пологового будинку

9 березня російські літаки скинули бомби на дитячу лікарню та пологовий будинок у Маріуполі. Унаслідок ударів 3 людей загинули, ще 17 отримали поранення. Сама Росія визнала, що її ціллю був медичний комплекс, адже його, за словами окупантів, захопив полк “Азов”.

Проте ні на відео, ні на фото не зафіксували, що в медичних закладах знаходилися бійці “Азову”. Натомість є фото цивільних, постраждалих від обстрілу. Йдеться не лише про Маріанну Підгурську. 

Наслідки обстрілу в Маріуполі, 9 березня

Маріанна Підгурська (Вишемірська)

Російське видання “Холод” взяло коментар у знайомої дівчини та дізналося, що Підгурська — це її дівоче прізвище. Після одруження вона взяла прізвище чоловіка — Вишемірська. Вона дійсно веде бьюті-блог в Instagram. Із цього ж акаунту зрозуміло, що Маріанна справді була вагітною та проживала в Маріуполі. 

Фото Маріанни Вишемірської з її Instagram-акаунту

Вона народила дитину 10 березня, на наступний день після бомбардування. Тож немає нічого дивного в тому, що вагітна блогерка опинилася в одному з пологових будинків Маріуполя.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний