КОНСПІРОЛОГІЯ: Українцям потрібен дозвіл на виїзд за межі міста — Стахів

КОНСПІРОЛОГІЯ: Українцям потрібен дозвіл на виїзд за межі міста — Стахів

29 Липня 2022
FacebookTwitterTelegram
1575

Перевірка фейків в рамках партнерства з Meta

3 липня 2022 року блогер Остап Стахів опублікував відео, у якому поширює конспірологічну теорію про те, що скоро люди не зможуть виходити за межі власного дому. Нібито вже зараз без дозволу військомату неможливо покинути межі району, міста та села. Заборона є частиною експерименту, подібного до нещодавнього китайського локдауна та заборони поливати городи в Італії. На думку блогера, ці експерименти проводяться для того, щоб із часом перетворити світ на концтабір, в якому не буде обігу грошей. 

Утім, українцям не потрібно отримувати дозвіл на виїзд за межі міста.

В українському законодавстві поки є норми про те, що під час воєнного стану призовникам, військовозобов’язаним та резервістам заборонено виїжджати з місця проживання/перебування (ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», 1992 р.;  ЗУ «Про правовий режим воєнного стану», 2015 р.) чи змінювати його без отримання дозволу  (ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», 1993 р.). Тобто йдеться лише про конкретні категорії громадян, а не всіх загалом. 

5 липня Генштаб ЗСУ на основі даних норм опублікував розроблений Порядок надання дозволів на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) в умовах воєнного стану. Однак недоліки прописаного механізму отримання дозволу та неточності у термінах спровокували негативну реакцію суспільства. Вже 6 липня Порядок скасували. Наразі у Комітеті Верховної Ради розглядається законопроєкт, що передбачає виключення відповідних норм із законів. Тому станом на липень 2022 року зазначені норми не виконуються, оскільки у законодавстві немає чіткого механізму їх реалізації.

Тези про неможливість виходу із дому без дозволу, проведення експериментів та перетворення таким чином світу на концтабір є безпідставними. 

Жорсткий локдаун навесні 2022 року у низці китайських міст запровадили через різкий стрибок захворюваності на COVID-19. Так, 14 квітня у країні зафіксували найбільшу кількість заражень коронавірусом з початку пандемії (більше 20000 за день). 

Обмеження на використання води в Італії викликані найбільшою за 70 років засухою у південному регіоні Європи. Через посуху 30% агроугідь країни опинилися під загрозою. Річка Сесія в Італії майже пересохла, річки Дора-Бальтеа та По несуть лише одну восьму звичних обсягів води. У таких умовах місцеві уряди намагаються зберегти врожай та питну воду для населення, запроваджуючи наступні обмеження:

  • У регіоні навколо річки Сесія на північному заході Італії влада заборонила поливати фруктові дерева та тополі;
  • у Вероні міська влада до кінця серпня заборонила поливати сади та спортивні майданчики, мити авто та подвір’я будинків, а також наповнювати басейни;
  • у Пізі використовувати воду можна лише для потреб домогосподарства та особистої гігієни;
  • у Мілані відключено декоративні фонтани.

Однак про повну заборону використання води для поливу не йдеться. Насправді поливати городи громадянам дозволено, заборона існує лише на полив садів у окремих регіонах країни, що найбільше потерпають від засухи.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний