ФОТОФЕЙК: Оголошення із закликом студентам вступати до лав ЗСУ, а не в університети

ФОТОФЕЙК: Оголошення із закликом студентам вступати до лав ЗСУ, а не в університети

31 Травня 2023
FacebookTwitterTelegram
530

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські медіа та телеграм-канали поширюють оголошення із надписом «Бути студентом на росії або бути захисником в Україні». Пропагандисти додають, що студентів закликають вступати до лав ЗСУ, а не в університети.

Утім, це — фейк. На підробку оголошення вказує одразу декілька помилок.

Скриншот допису

Спершу ми вирішили перевірити номер, який зазначений на фото — 0 800 507 028. На знімку можна побачити рожеву емблему Збройних Сил України. Однак номер, який зазначили на фото, належить Силам територіальної оборони ЗСУ, які мають емблему зеленого кольору. 

Номер гарячої лінії Сил територіальної оборони. Джерело: сайт Сил ТрО

Крім того, ми вирішили звернутися до Сил ТрО ЗСУ щодо поширення оголошення із їхнім номером гарячої лінії. Нам відповіли, що в жодній зовнішній рекламі Сил ТрО ЗСУ не використовують подібні заклики.

Відповідь Сил територіальної оборони ЗСУ

Нам не вдалося знайти це оголошення за зворотним пошуком у Google Images. Однак пошук через заборонений в Україні Yandex Images показав ідентичні фото чоловіка, який тримає дівчину на руках. Зображення можна знайти у вільному доступі на сайті стокових фото. Ба більше, фото військового із дівчиною друкують та продають як картини або ж розмальовки. Ми намагалися знайти схожі плакати від ЗСУ, однак у мережі немає подібних оголошень. Заклик вступати до лав армії на офіційній сторінці ЗСУ опублікували у форматі відео. 

Ідентичне фото чоловіка із дівчиною на руках. Джерело: Tsukanov Yuri

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний