НЕПРАВДА: Сайт Порошенка публікує українські втрати під час контрнаступу

НЕПРАВДА: Сайт Порошенка публікує українські втрати під час контрнаступу

27 Липня 2023
FacebookTwitterTelegram
405

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють скриншоти з дописом Reddit, де нібито закликають закрити ресурс, який публікує українські втрати під час контрнаступу. На фото вказують, що сайт належить Петру Порошенку. 

На сайті «Фонду Порошенка» таких підрахунків немає. Також домен, який помітно на скриншоті, неактивний. 

Скриншот допису

На сайті «Фонд Порошенка» такої інформації немає. 

На фото можна розгледіти домен сайту під назвою «stayingalive.in.ua», а також помилку у тексті під «числом жертв»: правильно буде не «один раз в два дні», а «що два дні». 

Скриншот із допису

Нам вдалося знайти лише кешовану версію сайту. Основне посилання не працює. 

На збереженій версії сайту справді є посилання на БФ «Фонд Порошенка». Водночас на ньому є покликання на благодійну платформу «UNITED24», ініціатором створення якої є Володимир Зеленський.

Також на сайті можна зустріти російські наративи про «м’ясні українські штурми», примусову мобілізацію, некомпетентних командирів ЗСУ, підпорядкування «американським господарям» та знищення найбоєздатнішої 47-ої ОМБр «Маґура» у лобових штурмах. Останнє твердження спростував колишній головний сержант бригади Валерій Маркус. 

Окремо варто звернути увагу на фото людини, вказаного на «сайті» як загиблого бійця 47-ої бригади «Маґура» Євгенія Мірошниченка. Проте чоловіка на даному фото ми зустріли також під ім’ям Томас Мідор та Джеймс Кіш. Швидше за все, фото взяли з мережі, а людину на ньому видали за українського військового. Також серед відомих втрат цієї бригади ім’я Євгеній Мірошниченко ми не знайшли. Проте таке ім’я зустрічається серед загиблих військових рф.   

Облікові записи, де використали однакові фото

Окрім цього, на сайті закликають надсилати дані про зниклих безвісти військових. Однак Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає не робити цього. Ця інформація є чутливою та може бути використана ворогом. Тому штаб просить родичів військових не поширювати таку  інформацію в соціальних мережах.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний