ФЕЙК: Органи загиблих ЗСУ пропонують купити в даркнеті

ФЕЙК: Органи загиблих ЗСУ пропонують купити в даркнеті

23 Серпня 2023
FacebookTwitterTelegram
305

Перевірка фейків в рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали повідомляють про те, що органи загиблих солдат ЗСУ нібито з’явились в асортименті одного з найбільших магазинів даркнету. Серця, печінка, нирки та інші частини тіла – від €5000 за штуку. Цей кейс у своїй статті згадує і Захарова.

Утім, згаданий магазин ймовірно створений для фішингу. Немає доказів, що на ньому справді продають органи.

Скриншот допису

Нам вдалося знайти «магазин», котрий нібито продає людські органи з України, через браузер Tor. Однак він не є найбільшим магазином даркнету: на форумі Anarchy 2029 немає жодного повідомлення, на самому сайті зареєструвалось лише 10 користувачів.

Сам сайт створений у 2023 році, причому його автори чомусь вирішили унизу сторінки додати примітку «Усі права захищено», котру застосовують творці для захисту свого авторського права. Онлайн-магазини подібних формулювань не застосовують.

Скриншот сайту Anarchy 2029

Магазин пропонує купити саме «людські органи з України» без уточнень, про які органи йдеться. Можливості обрати конкретний орган немає. При цьому для оформлення заявки потрібно надати повну адресу проживання: індекс міста, номер будинку та квартири. Це вказує на те, що сайт може бути створено для фішингу, аби виманювати у людей персональні дані.

Скриншот сайту Anarchy 2029

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний