НЕПРАВДА: Ізраїльський міністр оборони заявив про «скасування правил ведення війни»

НЕПРАВДА: Ізраїльський міністр оборони заявив про «скасування правил ведення війни»

30 Листопада 2023
FacebookTwitterTelegram
1149

Перевірка фейків в рамках партнерства з Meta

У багатьох ЗМІ та соцмережах поширили інформацію, що нібито міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив: «Ми скасували всі правила ведення війни. Наші солдати ні за що не нестимуть відповідальності. Військових судів не буде».

Однак це — неправда, в оригінальному зверненні міністр оборони говорив про скасування будь-яких обмежень стосовно наступу, але не про нехтування міжнародним правом.

Скриншот допису

Можливим першоджерелом є російський пропагандистський канал «Grey Zone», де це повідомлення з’явилося ще 10 жовтня о 21:05.

Насправді міністр оборони Ізраїлю не робив такої заяви — цитату неможливо знайти ні в ізраїльських, ні в західних медіа. Найімовірніше, фейкороби викривили його справжні слова, сказані 10 жовтня на зустрічі з солдатами біля кордону з Сектором Гази. «Я зняв усі обмеження, ми відновили контроль над територією і ми переходимо до повного наступу […] Хто б не прийшов обезголовлювати, вбивати жінок, тих, хто пережив Голокост, — ми знищимо його всіма силами та без компромісів», — заявив Галлант. 

У ті дні Ізраїль готувався до наземної операції в Секторі Гази. Тож коментар міністра стосувався обмежень наступальної операції та покарання злочинців, а не скасування правил ведення війни.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний