ФОТОФЕЙК: У Львові випускникам видали стрічки з мапою України без Криму

ФОТОФЕЙК: У Львові випускникам видали стрічки з мапою України без Криму

12 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
473

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото, на якому зображені випускники на святі останнього дзвоника, одягнені у випускні стрічки. Пропагандисти втішаються, що цього року на стрічках зобразили мапу України без тимчасово окупованого Криму. 

Утім, це фотофейк. Світлину відредагували, на оригінальному фото мапа України на стрічці зображена у міжнародно визнаних кордонах 1991-го року. 

Скриншот пропагандистського допису

За допомогою програми PimEyes, що здійснює зворотний пошук за обличчям, ми знайшли світлину однієї з дівчат у стрічці — вона була присутня на чемпіонаті України з греко-римської боротьби у Тернополі. 

Фото з чемпіонату України з греко-римської боротьби у Тернополі

За пошуком за словами «останній дзвоник Тернопіль» ми знайшли оригінальні кадри з випускного. Насправді їх зробили не у Львові, а у Тернополі — їх поширило місцеве медіа 31 травня 2024 року. На фото у всіх випускників на стрічках зображена Україна у міжнародно визнаних кордонах 1991-го року, включно з тимчасово окупованим Кримом. 

Оригінальна світлина випускників зі стрічками

На фейковому фото можна помітити ознаки редагування, ймовірно точковою корекцією: на одній стрічці на місці Криму помітне затемнення, на іншій — розрив на контурі мапи.

Деталі фото, які натякають, що його відредагували

Також ми знайшли онлайн-магазини, де продають або виготовляють на замовлення такі випускні стрічки. На всіх виробах від 2024 року Україна зображена у міжнародно визнаних кордонах 1991-го року.

Фото випускної стрічки з онлайн-магазину

Фото випускної стрічки з онлайн-магазину

Такий інцидент неодмінно спровокував би обурення в україномовному сегменті соцмереж — на публікацію мап без частин суверенної української території гостро реагують у медіапросторі. Проте цю новину поширюють переважно російські сайти та телеграм-канали. В українських медіа немає жодних згадок про інцидент.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний