НЕПРАВДА: Україна, маючи дефіцит в електромережі, продає електроенергію за кордон

НЕПРАВДА: Україна, маючи дефіцит в електромережі, продає електроенергію за кордон

18 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
3980

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У різних соціальних мережах, зокрема Threads, поширюють інформацію про те, що Україна попри всі заяви про зупинку експорту електроенергії, відключення світла та обстрілі енергосистеми все одно продає її за кордон.

Це неправда. Україна не експортує електроенергію. Цифри, які видають за продаж, — це результат балансування систем через технічні перетоки.  

Скриншот допису

Для відстежування експорту та імпорту електроенергії між Україною та сусідніми країнами ми використаємо інформацію Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E). Її частиною Україна стала ще на початку повномасштабного вторгнення. На вкладці «Scheduled Commercial Exchanges», яка демонструє комерційні постачання, тобто купівлю та продаж електроенергії, бачимо, що Україна лише закупляє її. 

 

Імпорт електроенергії з Угорщини до України. 6 червня 2024 року. Джерело: ENTSO-E 

Імпорт електроенергії зі Словаччини до України. 9 червня 2024 року. Джерело: ENTSO-E 

Водночас як доказ експорту з України також демонструють вкладку «Cross-Border Physical Flow», де показується результат балансування систем. Коли енергосистеми з’єднані між собою, то існують «технічні перетоки». Це природне явище, обумовлене законами фізики. Як правило, ці перетоки незначні. Але завжди погодинний баланс майже нульовий: ми одразу повертаємо стільки, скільки йде за кордон. Це потрібно для стійкості енергосистеми та стабілізації ситуації з електроенергією при виникненні проблем. 

До цього також вдається Україна через значні руйнування нашої енергетичної інфраструктури внаслідок російських обстрілів. Перетоки дозволяють нам балансувати власну енергосистему. Навіть у таких умовах Україна при перетоках частину електроенергії «залишає» собі. Наприклад, за 6 червня 2024 року ми у межах ENTSO-E отримали 24,9 тис. МВт, коли віддали лише 4,3 тис. МВт. Або за 9 червня Україна отримала 33,1 тис. МВт, а повернула лише близько 11 тис. МВт. 

Також на ресурсі Інституту Фраунгофера по комерційних та фізичних перетоках Energy-Charts ми побачимо, що після появи дефіциту Україна припинила експортувати електроенергію.

Експорт та імпорт електроенергії за травень 2024 року. 

Експорт та імпорт електроенергії за червень 2024 року. 

Дані про фізичні перетоки до та з України за травень 2024 року

Дані про фізичні перетоки до та з України за червень 2024 року

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний