ФОТОФЕЙК: В Одесі можна замовити послугу купівлі продуктів для ухилянтів

ФОТОФЕЙК: В Одесі можна замовити послугу купівлі продуктів для ухилянтів

19 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
369

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито в Одесі на сайті OLX можна замовити купівлю продуктів і ліків для ухилянтів, які через ТЦК бояться вийти з дому. 

Утім, це фотофейк – зображення відредагували. На OLX та загалом у мережі немає подібних оголошень. 

Скриншот публікації

На сайті OLX, зображеному на скриншоті, немає подібних оголошень. Пошук за ключовими словами також не приніс результатів. 

Водночас аналіз світлини інструментом FotoForensics показав, що верхню та нижню частини зображення об’єднали в одну світлину, адже контрастність частин зображення різна. Це означає, що картинка не є скриншотом з додатка OLX, яким його намагаються зобразити у пості.

Скриншот результатів перевірки у FotoForensics

Окрім цього, в Одесі у більшості супермаркетів та аптек є опція доставки, відтак замовлення цієї послуги у третіх осіб і з комісією 10% від вартості замовлення виглядає щонайменш нелогічною. 

Російська пропаганда вже не вперше поширює фейки про ухилення від військової служби в Україні. Раніше ми спростовували фейки про обмеження Monobank на оплату транспортних послуг для чоловіків, які ухиляються від армії, а також вимогу для дітей у Вінниці носити бейджі з написом «Мій тато ухилянт».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний