ФОТОФЕЙК: «Ваш кур'єр затримується, в даний момент він на ВЛК» — Glovo

ФОТОФЕЙК: «Ваш кур’єр затримується, в даний момент він на ВЛК» — Glovo

20 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
221

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють нібито скриншот листування клієнта та служби підтримки Glovo. В одному з повідомлень спеціаліст Юлія буцімто повідомляє, що кур’єр, який доставляв замовлення, проходить ВЛК. Натомість Glovo пропонує повернути кошти за замовлення або самостійно забрати його.

Утім, це — фотофейк. Листування між працівницею Glovo та клієнтом відредагували. Як шаблон фейкороби використали скриншот справжнього листування на сайті відгуків.

Скриншот публікації

Зворотний пошук фото у гуглі показав, що оригінальний скриншот фейкороби взяли на сайті, де зібрані відгуки клієнтів щодо товарів, послуг та компаній. Основою для фейку став діалог користувача «Кобра» зі службою підтримки Glovo ще у 2023 році.

Так, обидва скриншоти мають ідентичний інтерфейс, як-от заряд батареї, час, підключення до мережі вайфай, якість мобільної мережі, ввімкнені геодані, а також ім’я працівниці служби підтримки (Юлія). До того ж повідомлення: «Хвилинку! Я ознайомлюсь з ситуацією та повернусь до вас» взяли з оригінального листування, про що свідчить однаковий час відправлення. 

Ліворуч — скриншот фейкового листування. Праворуч — скриншот оригінального листування. 

Крім того, повідомлення «працівниці» служби підтримки написані з помилками. Так, замість російського  варіанту «в даний момент» правильно вживати «у цей момент» або «у цю мить». Також у фейковому листуванні клієнт замість «їжу» використав «їду», що схоже на некоректний переклад російського «еду». 

Скриншот помилок у фейковому листуванні

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний