ФЕЙК: На матчі Румунія — Україна румунські вболівальники скандували «путін» та вивісили прапор «днр»

ФЕЙК: На матчі Румунія — Україна румунські вболівальники скандували «путін» та вивісили прапор «днр»

20 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
295

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють відео, де нібито румунські фанати під час матчу Румунія-Україна у Німеччині скандують «путін». Також до цього додають фото, де начебто на цій же події вони вивісили прапор так званої «днр». 

Це фейк. На кадрах з трансляції можна помітити, що жодного прапора «днр» на матчі було. Також, якщо прислухатися до фейкового відео, то почуємо накладений звук. Його взяли з «кричалки» фанатів «Металіста», але при цьому прибрали нецензурну частину про путіна. 

Скриншот допису

Для початку визначимо, чи справді прапор «днр» вивішували на матчі Румунія-Україна. Нам вдалося знайти даний момент з трансляції у відкритому доступі. На ній немає жодного прапора.   

Зверху — фейкове фото. Знизу — кадр з трансляції 

Щодо відео, якщо уважно прислухатися до звукової доріжки, то почуємо знайомий мотив. Це частина знаменитого гасла 2014 року фанатів харківського «Металіста», в якому використали нецензурну лексику щодо очільника росії. Для створення фейку росіяни залишили частину з мелодією, ритмом та словом «путін». А головний нецензурний вислів про тодішнього президента рф на відео вирізали.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний