НЕПРАВДА: Справа про загибель 19 бійців 128 бригади «розвалилась у суді»

НЕПРАВДА: Справа про загибель 19 бійців 128 бригади «розвалилась у суді»

21 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
288

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У соціальних мережах, зокрема у Threads, поширюють інформацію, нібито під час розслідування загибелі 19 бійців 128 бригади прокуратура не зібрала доказів, не провела допит командира бригади, тому «справа розвалилась у суді»

Однак це неправда. Досі тривають слідчі дії за фактом недбалого ставлення до військової служби, яке призвело до загибелі 19 військових 128 бригади.Слідчі ДБР призначили судові експертизи.

Скриншот допису

3 листопада 2023 року у селищі Зарічне Запорізької області російські військові завдали ракетного удару по скупченню військових 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, яких зібрали та вишикували для урочистостей до Дня ракетних військ та артилерії. У результаті загинули 19 військових. Міністр оборони доручив провести перевірку за фактом інциденту.

Медіа, які поширювали новину, посилались на статтю «Главкому», журналісти якого надіслали запит до Офісу генерального прокурора щодо ходу розслідування загибелі 19 військових. У відомстві повідомили, що слідчі дії тривають за фактами держзради та недбалого ставлення до військової служби. Водночас журналісти «Главкому», базуючись на отриманій відповіді, вказали, що поки слідчі не вручили жодної підозри.  

Також у матеріалах судового реєстру вказано, що щодо командира 128 бригади полковника Дмитра Лисюка склали протокол за ч. 2 ст. 172-16 Кодексу про адміністративні правопорушення України «Бездіяльність військової влади». Звинувачення висунули, оскільки військовий протягом 3-7 листопада 2023 року не повідомив про загибель військових керівнику Запорізької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони, порушивши у такий спосіб дисциплінарний статут ЗСУ та внутрішні інструкції Міноборони. 

«У підсумку ця справа розвалилася в суді, оскільки прокуратура не зібрала достатньо доказів (не відібрала пояснень у полковника Лисюка, не вказала свідків)», зазначили журналісти. Згідно з матеріалами справи, після розгляду протоколу суд закрив провадження у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Тобто у матеріалі йшлося не про припинення розслідування щодо загибелі 19 військовослужбовців 128 бригади, а про закриття одного провадження щодо командира бригади Лисюка. Водночас в Офісі генерального прокурора вказали, що ця обставина не впливає на стан розслідування про загибель бійців 128 бригади. У відомстві також додали, що це не звільняє Лисюка від кримінальної відповідальності у разі встановлення та доведення його вини. «Кримінальне провадження за фактом недбалого ставлення до військової служби за ч. 4 ст. 425 КК України розслідується слідчими ДБР за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону. На даний час триває комплекс слідчих дій, призначено судові експертизи», — повідомили в Офісі генпрокурора.

«Главком» повідомив, що слідчі Державного бюро розслідувань вилучили мобільний телефон та два ноутбуки у командира реактивної артилерійської батареї. На пристроях встановили шпигунське програмне забезпечення, яке могло спричинити витік інформації про розташування 128 окремої гірсько-штурмової бригади. 

Крім того, слідчі допитали заступника командира розвідувальної роти з морально-психологічного забезпечення. Він розповів, що у середині жовтня 2023 року у нього виникли проблеми із входом в акаунт у месенджері Signal, де пізніше публікували дані про нагороджених військових 128 бригади. Військовий заявив, що замінив сім-карту, натомість невідомі змінили його нікнейм в акаунті з попереднім номером на «ivan75hz». Суд арештував телефон військового.

Тож на момент написання цієї статті слідчі дії тривають.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний