ФЕЙК: Кирило Буданов читає російську книжку для школярів про героїв Чорноморського флоту — фото

ФЕЙК: Кирило Буданов читає російську книжку для школярів про героїв Чорноморського флоту — фото

21 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
324

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, що Кирило Буданов читає російські книжки для школярів. На цю тезу пропагандистів наштовхнуло фото з робочим столом очільника ГУР, на якому нібито лежить перекладена з російської мови книжка для школярів із назвою «Герої Чорного моря» із серії «Життя чудових моряків» про Чорноморський флот XVIII-XIX століть.

Утім, це — фейк. На столі лежить інша книга авторства українського письменника-мариніста. 

Скриншот допису

Фото з пропагандистського допису

Насправді на столі Буданова лежить книга іншого автора — «На чорноморській хвилі: 33 століття копаного моря» Антона Санченка. Він не російський, а український письменник-мариніст, видавець та засновник українського електронного видавництва «Електрокнига». На сторінці онлайн-магазину, де продається примірник цієї книги, зазначено, що у ній зображений український погляд на чорноморську історію.

Фото книги зі стола Буданова

Пропагандисти помилились у тому, що російська книга «Герої Чорного моря» призначена для школярів. Вона не входить до російської шкільної програми. Крім цього, в онлайн-книгарні вона належить до категорій «Біографії військових діячів», «Військова справа / спецслужби», «Історія флоту», «Російський флот». Ці теми можуть бути цікаві й школярам, утім це літературно-документальні нариси, а не пригодницький роман — він орієнтований здебільшого на дорослу аудиторію.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний