ФЕЙК: Російські військові беруть у полон французького «найманця» — відео

ФЕЙК: Російські військові беруть у полон французького «найманця» — відео

21 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
401

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російське посольство у Південній Африці опублікувало відео, де нібито зображено, як російській військові беруть у полон французького «найманця». 

Це фейк. Відео містить ознаки зрежисованих подій. Крім того, французьке посольство спростувало фейк.

Скриншоти допису 

Насправді відео зрежисоване, на що вказують декілька деталей. Російський військовий, у повний зріст, йде до ворожих окопів, не боячись вогню у відповідь. Він не слідкує за іншими позиціями. Навколо ми не бачимо ознак попереднього бою чи того, що у цій місцевості взагалі відбувалися бойові дії. 

У людини, яка веде фільмування, взагалі не помітно зброю. Таке враження, що він знімає на телефон чи камеру, яку тримає в руках. Навряд таке будуть робити безпосередньо біля ворожих окопів. Що цікаво, оператор відразу біжить знімати шеврон «найманця», але не показує обличчя військового чи його документів. Навмисно, щоб не вдалося впізнати людину.   

Якщо подивитися приклади французької форми та які шеврони у такому випадку носять, то помітимо, що вони відрізняються від тих, що на фейковому відео. Наприклад, у французькій армії використовують мультикам, а шеврон з прапором має форму щита. На зрежисованому відео прапор Франції прямокутний, а форма — піксель. 

Зверху — приклад французької форми та шеврону. Знизу — кадри з фейкового відео

Також на це відео відреагувало посольство Франції у Південній Африці. Працівники посольства вказали на неправдоподібний акцент акторів у відео та порадили росіянам курси з французької мови. 

Скриншот допису

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний