ФОТОФЕЙК: Керівник Вінницького обласного ТЦК та СП заборонив продавати чоловікам перуки

ФОТОФЕЙК: Керівник Вінницького обласного ТЦК та СП заборонив продавати чоловікам перуки

24 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
703

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито у Вінниці керівник ТЦК та СП заборонив продавати перуки чоловікам, щоб вони не намагалися ховатися від мобілізації, переодягнувшись у жінок.

Утім, це — фотофейк. Керівник Вінницького обласного ТЦК та СП не давав подібного розпорядження.

Скриншот публікації

Ймовірним першоджерелом фото є користувач російської соцмережі «Вконтакте» — «Голос Мордора». Перевірка фото у Forensically за допомогою інструменту ELA показала, що світлина містить ознаки редагування. Так, текст оголошення створили та додали на світлину за допомогою фоторедактора.

Скриншот перевірки. Джерело: Forensically

Зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейку використали світлину магазину перук Topwigs за 2019 рік, який знаходиться у Києві. Фейкороби віддзеркалили світлину та змінили колір стільця. У справжньому оголошенні на світлині йдеться про платну примірку перук.

Зверху — оригінальне фото. Знизу — фейкове фото

Також VoxCheck звернувся з інформаційним запитом до Вінницького обласного ТЦК та СП та отримав спростування цієї «новини».

Скриншот спростування фейкової новини від Вінницького обласного ТЦК та СП

Російські пропагандисти навмисно поширюють подібні фейки з метою дискредитації діяльності ТЦК та СП та підриву мобілізації в Україні. Раніше ми спростовували фейк, нібито 18 травня Полтава стала «безлюдною» у зв’язку з вступом в дію закону про мобілізацію.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний