Фейки щодо системи охорони здоров’я: влада «довела» українців до інсультів. Випуск №131

Фейки щодо системи охорони здоров’я: влада «довела» українців до інсультів. Випуск №131

Photo: unsplash.com / Ibrahim Boran
25 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
4969

Російські пропагандисти продовжують маніпулювати та дискредитувати систему охорони здоров’я України. У цьому випуску ми спростовували інформацію, нібито в Україні під час війни інсульти почали частіше діагностувати у людей молодшого віку, оскільки влада «довела» громадян до такого стану. Також фейкомети заявляли, мовляв, в Україні через ухвалені зміни до Податкового кодексу зник будь-який фінансовий контроль за діяльністю трансплантологів. Відтак «чорні трансплантологи» почали працювати ще активніше, це буцімто підтверджують дані про 40 тисяч зниклих безвісти українців. 

За підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» VoxCheck щотижня аналізує та спростовує наративи щодо системи охорони здоров’я, які поширює російська пропаганда в інформаційному просторі України, Білорусі, росії.

Дезінформація: Українська влада довела свій народ до інсультів

Цього разу російські канали цитують міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, який повідомив, що внаслідок війни та стресу інсульт почав з’являтися у людей на 10-15 років раніше. Росіяни звинувачують у цьому саме український уряд, який начебто «довів» своїх громадян до такого стану. 

Як насправді?

12 червня 2024 року під час конференції з питань відновлення України у Берліні міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко повідомив, що інсульти під час війни «помолодшали» на 10-15 років. Йдеться про зниження вікової категорії, схильної до появи інсультів. За даними Центру громадського здоров’я, інсульт може трапитися у будь-якому віці. Однак ризик захворювання збільшується у віці від 55 років до 85 років. 

Інсульт — серцево-судинне захворювання, порушення мозкового кровообігу, яке викликає пошкодження частини головного мозку. Захворювання є другою за частотою причиною смертності та третьою причиною інвалідності у світі. Ризик інсульту підвищується у людей, які мають інші серцево-судинні захворювання, ожиріння, цукровий діабет, вживають алкоголь, палять тощо. 

Зниження вікової групи захворювань на інсульт фіксували в Україні й до повномасштабного вторгнення. Завідувач відділення гострої судинної неврологічної патології лікарні у Кропивницькому Сергій Кочерга у 2021 році казав, що інсульт діагностували й у 30-річному віці. Однак, чи справді головною причиною інсультів в українців останніми роками є стрес, — невідомо. В Україні не проводили таких досліджень.

Деякі науковці пишуть, що психосоціальний стрес (сприйняття людиною певних подій у житті) також може спричинити інсульт. Водночас лікар-невролог та національний експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я з інсульту Юрій Фломін зазначає, що вплив стресу є обмеженим. За його словами, стрес може вплинути на те, що людина забуде про загрозу інфаркту або інсульту, тобто не відвідає лікаря, не слідкуватиме за тиском або прийомом ліків. У Національній службі здоров’я України зазначали, що у 2023 році в Україні зафіксували понад 132,9 тисячі інсультів, що на 9,6% більше, ніж у 2022 році.

Окрім цього, у стресах, які виникають в українців внаслідок війни, винні самі росіяни. Окупанти регулярно вчиняють воєнні злочини проти українських військових та цивільних. 

Серед ознак інсульту виділяють порушення мовлення та симетрії обличчя постраждалого, раптову втрату зору, різкий головний біль, слабкість або оніміння кінцівок. У разі таких симптомів варто негайно зателефонувати у швидку (103). Людина має більше шансів уникнути важких наслідків, якщо отримає медичну допомогу впродовж перших 3-4 годин.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Проблема «помолодшання» інсульту зачіпає не лише Україну. У 2022 році в Американській кардіологічній асоціації писали, що у США частота інсульту серед людей віком 75 років і старше знизилася. Натомість зросла кількість захворювання серед людей молодше 49 років. За даними Всесвітньої організації інсульту, кожен четвертий дорослий старше 25 років матиме інсульт впродовж свого життя. Всесвітній економічний форум додає, що у випадку відсутності покращень у профілактиці та лікуванні інсульту, кількість померлих від нього може зрости на 50% до 2050 року. 

Крім того, росіяни замовчують, що в їхній країні інсульт також «помолодшав» та навіть гірше, ніж в Україні. Російські «експерти» кажуть, що інсульт «помолодшав» у росії на 20 років через погане ставлення росіян до свого здоров’я. У країні все частіше фіксують випадки інсульту у мешканців молодше 40 років. Деякі російські державні медцентри вказують, що кількість захворювань на інсульт у рф у 5 разів вище, ніж в США. Згідно з останніми даними, у 2021 році на 100 тисяч населення рф припадало 129 смертей від інсульту, в Україні — 104, а в США лише 30. Але росіяни воліють не казати про це, бо ж «проблеми» України їм обговорювати подобається більше.

Дезінформація: Через відсутність контролю за операціями з трансплантації зникли 40 тисяч українців

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито ухвалені в Україні зміни до Податкового кодексу звільнили операції з трансплантації органів від сплати податку на додану вартість (ПДВ). А це, своєю чергою, призвело до припинення будь-якого фінансового контролю — мовляв, ніхто точно не знає, що відбувається з операціями з вилучення органів та яке походження біоматеріалів, що трансплантують. 

Підтвердженням активної роботи «чорних трансплантологів», на думку пропагандистів, є 40 тисяч зниклих безвісти українців. 

Як насправді?

Зникнення 40 тисяч людей не пов’язане з роботою «чорних трансплантологів». Відсутність даних щодо великої кількості громадян пов’язана з тим, що росія не надає інформації про військовополонених, цивільних заручників. Також до зниклих безвісти зараховують військових, загибель яких не вдалось підтвердити. Інформація про всі операції з трансплантації відображена у відповідних реєстрах. 

У 2020 році Україна почала інтеграцію у світовий реєстр донорів кісткового мозку для проведення трансплантацій. Це рішення дозволило проводити операції від неродинних донорів в Україні, адже раніше такі операції проводили лише за кордоном, їхня вартість була високою. Нині операція, як і раніше, є безплатною, а з 2024 року Програма медичних гарантій покриває послуги, які надають до та після трансплантацій, серед них перевезення органів та забезпечення ліками, необхідними для пацієнтів після трансплантації. 

Відтепер потенційних донорів для українських пацієнтів шукають не лише у національному, а й світовому реєстрі, що збільшує шанси на отримання необхідного матеріалу для трансплантації. Цей процес двосторонній: тобто інші країни також використовують український національний реєстр донорів кісткового мозку для пошуку донора. При цьому кожен центр, який виконує подібні трансплантації (у 2024 такі операції в Україні провели 10 медзакладів), має відповідати стандартам Світової асоціації донорів кісткового мозку (WMDA), щоб отримати трансплантат з-за кордону.

У 2022 році парламент ухвалив закон про внесення змін до Податкового кодексу, але в ньому йдеться про звільнення від сплати ПДВ для операцій, пов’язаних з отриманням/ввезенням кісткового мозку для трансплантації в Україні, а не про всі операції з трансплантації органів. Також не оподатковуються операції, пов’язані з отриманням анатомічних матеріалів (шкіра, рогівка ока, фрагменти кісток, сухожилля, клапани серця, судини) для виготовлення біоімплантатів. Очікується, що це сприятиме локалізації їхнього виробництва в Україні та збільшить доступність медичних послуг.  

Біоімплантице «неживі» донорські органи, які можна пересадити та повернути втрачені функції іншого організму, наприклад відновити шкіру чи зір. 

Джерело: Український центр трансплант-координації

Звільнення від оподаткування не означає втрату фінансового контролю, це спрощення доступу пацієнтів до медичних послуг. Натомість контроль за проведенням операцій залишається, усі дані про пацієнтів та операції з трансплантації кісткового мозку відображені в Українському реєстрі донорів кісткового мозку, а він, своєю чергою, інтегрований у світовий реєстр донорів WMDA.

Тож цей закон ніяк не впливає на контроль над проведення операцій з трансплантації органів. Як і раніше, для проведення будь-якої операції з трансплантації необхідна згода донора. Якщо він не встиг цього зробити за життя, надати дозвіл на трансплантацію можуть лише найближчі родичі (чоловік/дружина, діти, батьки, сестри/брати) та особа, яка зобов`язалася поховати донора. Натомість вилучення органів для пересадки або виготовлення біоімплантатів у осіб, які загинули у бойових діях, заборонене. Усі дані про пацієнтів та донорів вносять до Єдиної державної системи трансплантації органів та тканин (ЄДІСТ), саме вона підбирає пару донор-реципієнт. 

Щодо зниклих безвісти, зростання їхньої кількості — пряма провина росії. За словами координаторки Груп родин військовополонених громадської організації «Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ) Олени Белячкової, у Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, нараховується близько 38 тисяч цивільних та військових. Цифра може бути більшою, бо в реєстрі не враховані люди, про зникнення яких ніхто не подавав інформацію. 

Белячкова пояснила, що насправді велика кількість зниклих безвісти осіб пов’язана, зокрема, з тим, що росія не надає жодної інформації про військовополонених та цивільних заручників. Відсутність інформації про полон «дозволяє росії протизаконно катувати військовополонених, а також цивільних, не надавати медичну допомогу та неналежно їх утримувати». Начальник відділу розшуку злочинців і зниклих громадян управління карного розшуку Запорізької області Сергій Чепурний вказував, що найчастіше місцеві зникають, коли їх беруть у полон, незаконно депортують, позбавляють волі на окупованих територіях, а військовослужбовці — безпосередньо під час ведення бойових дій. 

До категорії зниклих безвісти зараховують і військових, які не повернулися після виконання бойового завдання, і якщо немає перевіреної інформації про їхнє місцеперебування та стан. Також боєць вважається зниклим, якщо немає можливості забрати його тіло. 

Окрім цього, робота пошукових груп на деокупованих територіях чи в «сірих зонах» ускладнена постійною небезпекою російських обстрілів. Інша проблема — проведення ДНК-експертизи. На думку координаторки, Україні необхідна міжнародна допомога, як у навчанні фахівців, так і в обміні досвідом, технічній допомозі. 

Очільниця Українського центру захисту прав людини Людмила Денісова повідомляла, що лише за 2022 рік зафіксували понад 18 тисяч зниклих безвісти, у той час, як у 2014 році — 756 осіб. Тобто зростання кількості зниклих безвісти прямо пов’язане з російською агресією.

Дисклеймер: Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки. Відповідальність за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов’язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний