НЕПРАВДА: Собівартість електроенергії менше гривні, тож підвищення тарифів принесе «Енергоатому» надприбутки

НЕПРАВДА: Собівартість електроенергії менше гривні, тож підвищення тарифів принесе «Енергоатому» надприбутки

27 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
221

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські та проросійські канали масово поширили заяви, що її собівартість значно нижча, а «Енергоатом» просто хоче отримувати «надприбутки». Вони цитують підозрюваного у державній зраді народного депутата Олександра Дубінського: собівартість атомної генерації 0,54 грн/кВт-год, при тарифі 4,54 грн за 1 кВт-год прибуток «Енергоатому» буцімто складе 4 грн з 1 кВт, тобто 3,4 млрд грн в місяць. 

Утім, такі розрахунки некоректні. 

Станом на грудень 2023 року виробнича собівартість 1 кВт на АЕС складала 1,08 грн — про це повідомило Міністерство енергетики у відповіді на звернення нардепів «Батьківщини». Ймовірно, зараз ціна собівартості ще вище. Утім, це лише неповна собівартість, що включає витрати на саме виробництво. Натомість ціну на товар та послугу формують також витрати на збут та будь-які інші витрати, потрібні для її продажу. У випадку з електроенергією враховують також процес її транспортування, тобто розподіл енергії у регіонах та передача мережами «Укренерго», далі —  постачання до кінцевого споживача. З початку 2024 року діють такі тарифи:

  • на розподіл — від 0,061 до 2,630 грн/кВт-год (залежно від області та класу напруги);
  • на передачу — 0,528 грн/кВт-год;
  • на постачання — від 0,08 до 0,209 грн/кВт-год (залежно від постачальника).

Крім того, до кожного тарифу ще додається податок на додану вартість (20%). Якщо усе підсумувати, вийде собівартість у понад 4 грн/кВт-год.

Ба більше, ринкова ціна за електроенергію є ще вищою, оскільки її основою є оптова ціна, за якою енергію на ринку закуповує постачальник. Наприклад, 1 червня середньозважена ціна на ринку складала 4,5 грн/кВт-год. Тож для розрахунку ринкової ціни потрібно транспортні витрати додавати до цієї суми, а не собівартості. Виходить близько 7 грн/кВт-год. 

Різницю між ринковою ціною і вартістю електроенергії для побутових споживачів відшкодовує «Енергоатом» за процедурою ПСО. ПСО —  це покладення спеціальних обов’язків на окремих учасників ринку, у цьому випадку —  на «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Компанії зобов’язані постачати енергію населенню за фіксованими цінами та відшкодовувати різницю між фіксованою та ринковою ціною іншим учасникам. 

Таким чином, про жодні «надприбутки» для «Енергоатому» не йдеться. Отримані кошти підуть на погашення заборгованості та дадуть змогу компанії надалі виконувати свої зобов’язання перед іншими енергетичними компаніями.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний