МАНІПУЛЯЦІЯ: «Через півтора місяця Україну очікує дефолт» — Reuters

МАНІПУЛЯЦІЯ: «Через півтора місяця Україну очікує дефолт» — Reuters

27 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
310

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, що новинна агенція Reuters опублікувала статтю, у якій стверджується, що через півтора місяця Україну очікує дефолт. Такий висновок видання нібито робить у зв’язку з тим, що українська влада не змогла досягти угоди з групою власників облігацій про реструктуризацію міжнародного боргу на близько $20 млрд.

Це — маніпуляція. Reuters писали, що Україна може опинитися на межі дефолту, але не стверджували, що дефолт неминуче відбудеться.

Скриншот допису 

У 2022 році українському уряду вдалося домовитися про відтермінування виплат за єврооблігаціями на 2 роки. Єврооблігації — це боргові цінні папери, що розміщуються на закордонних біржах у валюті, що є іноземною для емітента (того, хто розміщує папери). Ця угода добігає кінця у серпні 2024 року. Мінфін очікував початок переговорів про нову реструктуризацію із власниками єврооблігацій на $20 млрд на початку 2024 року, щоб завершити їх не пізніше середини 2024 року. На початку червня міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що ведуться переговори про реструктуризацію з власниками єврооблігацій, зокрема про часткове списання боргу.

17 червня 2024 року на сайті Reuters дійсно опублікували новину про те, що Україні не вдалося досягти угоди з групою власників облігацій щодо реструктуризації міжнародного боргу на близько $20 млрд. У виданні зазначили, що це дає підстави вести мову про те, що країна може опинитися на межі дефолту. Проте агенція не стверджувала, що дефолт неминуче відбудеться і не називала його найбільш імовірним сценарієм.

Водночас видання цитує Сергія Марченка, який заявив, що переговори продовжаться, уряд очікує досягти угоди до 1 серпня. Reuters також дають зрозуміти, що перемовини ще не закінчені. Зазначається, що наразі обговорили пропозицію уряду і зустрічну пропозицію власників облігацій. Агенція робить висновок: два тижні переговорів показали, що позиції сторін далекі одна від одної, і Україні найближчими тижнями доведеться поборотися за те, щоб домогтися реструктуризації боргу. Утім, Київ заручився підтримкою своїх партнерів — у матеріалі Reuters згадують, що держави, які вкладають мільярди у військову та економічну допомогу Україні, не зацікавлені у тому, щоб вона спрямовувала ці кошти на виплати за єврооблігаціями.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний