НЕПРАВДА: Береги Тиси почали мінувати та розставляти попереджувальні таблички

НЕПРАВДА: Береги Тиси почали мінувати та розставляти попереджувальні таблички

27 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
287

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито береги річки Тиса почали мінувати або «псевдомінувати» і розставляти відповідні попереджувальні таблички, аби унеможливити втечу українців за кордон.  

Утім, це неправда. Першоджерелом відео є колишній нардеп Ігор Мосійчук, який не надає жодних доказів своїй заяві. Речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко заперечив цю інформацію. 

Скриншот публікації

Оригінальний ролик можна знайти у телеграм-каналі Ігоря Мосійчука. Однак жодних доказів мінувань екснардеп у відео не надає – він стверджує, що про це його повідомили знайомі із заходу України, однак не надає додаткової інформації, за якою можна було б верифікувати його заяву. Конкретних локацій, де нібито відбулися мінування, Мосійчук також не називає. 

Водночас новин про мінування берегів Тиси немає у надійних українських та світових ЗМІ. Щобільше, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заперечив цю інформацію.

Окрім цього, користувачі соцмереж поширюють відео, яке буцімто є доказом мінувань річки. У ньому україномовний чоловік у військовій формі працює з інструментом над міною M18A1 Claymore, які дійсно є в арсеналі українських військових. Однак жодних доказів того, що відео зафільмували біля берегів Тиси, або ж що вказана міна була використана для подальшого мінування цієї території, немає. Низька якість відео не дозволяє ідентифікувати чоловіка або підрозділ, у якому він служить.

Після публікації новин про буцімто встановлення мін правоохоронці й надалі затримують чоловіків, які намагаються перетнути кордон, перепливши Тису. Проте якби береги річки дійсно були заміновані, втікачі, найімовірніше, обрали б інші шляхи для втечі. 

Раніше ми спростовували фейк про те, що українські прикордонники масово розстрілюють чоловіків, які намагаються втекти від мобілізації через Тису.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний