НЕПРАВДА: «Щоб урятувати своїх синів, треба піднатужитися» — обкладинка Titanic про Україну

НЕПРАВДА: «Щоб урятувати своїх синів, треба піднатужитися» — обкладинка Titanic про Україну

27 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
140

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють обкладинку німецького сатиричного журналу Titanic із написом: «Щоб урятувати своїх синів, треба піднатужитися». На ілюстрації зображено щойно народжених українських немовлят, які перелітають через річку Тису до Румунії.

Утім, це — неправда. Журнал Titanic не публікував у червні випуск із подібною обкладинкою. Оригінальна обкладинка випуску не стосується України.

Скриншот публікації

У правому верхньому кутку обкладинки журналу вказана додаткова інформація про випуск, зокрема дата виходу (червень 2024) та номер випуску (А 4352).

Скриншот інформації з фейкової обкладинки

Пошук на офіційному сайті показав, що журнал Titanic не публікував подібну обкладинку. Оригінальна червнева обкладинка з номером А 4352 виглядає зовсім інакше та не стосується України. Замість немовлят на ній зображений Йоганнес Фолькман — німецький політик, онук колишнього канцлера Німеччини Гельмута Коля.

Скриншот оригінальної червневої обкладинки. Джерело: Titanic

Крім того, журнал Titanic виходять раз на місяць, тому іншої обкладинки у червні бути не могло.

Про фейковість ілюстрації свідчить також помилка у третьому рядку загальної інформації про примірник. Фейкороби залишили напис «Internet-Aufgabe» (переклад із німецької — «інтернет-завдання»). Ймовірно, автори фейку хотіли використати слово «ausgabe» (випуск) замість «aufgabe» (завдання). Така помилка була і на попередніх фейкових обкладинках, які видавали за публікації Titanic.

Ліворуч — скриншот фейкової обкладинки. Праворуч — скриншот оригінальної обкладинки

Раніше ми вже спростовували подібні фейкові обкладинки нібито журналу Titanic, зокрема про Залужного та інших українських військових.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний