ФЕЙК: Росія не планувала захоплювати Київ

ФЕЙК: Росія не планувала захоплювати Київ

28 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
342

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Під час виступу перед російським МЗС 14 червня 2024 року путін заявив, що начебто не було жодного політичного рішення захоплювати Київ. За його словами, російські війська біля української столиці були для того, аби підштовхнути Україну до перемовин.

Це фейк. Є значна кількість доказів про плани росії захопити Київ. Це заклики путіна до українських військових здійснити переворот, свідчення полонених бійців зс рф, наявність парадної форми та автозаків російської гвардії, російські документи, отримані ГУР МО України.

Скриншот допису

Напередодні повномасштабного вторгнення російська пропаганда активно поширювала тезу про захоплення Києва військами рф за короткий проміжок часу. А вже після 24 лютого 2022 року путін особисто закликав ЗСУ «повстати та брати владу у свої руки». Також під час боїв на Київщині командування Сил спеціальних операцій ЗС України вказали, що російські бійці мали при собі парадну форму, тобто готувалися до параду в українській столиці.

Фото парадної форми рф. Джерело: фейсбук-сторінка командування ССО ЗСУ

Російські полонені також розповідали про те, що їм поставили задачу захопити Київ. Українські військові знаходили автозаки російської гвардії, які були наповнені щитами та дубинками для розгону мітингів, та спалювали техніку ОМОНу. Ймовірно, росгвардія якраз була потрібна для придушення протестів у разі окупації великих міст.

Фото автозаків з щитами та палицями. Джерело: фейсбук-сторінка Юрія Бутусова

Також ГУР МО України отримало документи, що свідчать про наміри окупантів захопити столицю України. Зокрема угруповання російських військ «Центр», яке діяло на чернігівському та сумському напрямках, отримало завдання підготуватися до захоплення лівобережної частини Києва.

Бойове розпорядження командиру 96-ї ОРБр зс рф. Джерело: ГУР МО України

В інтерв’ю для «РБК-Україна», яке опублікували 11 квітня 2023 року, тодішній перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк вказав, що росія хотіла під час короткотривалої операції захопити урядовий квартал, ліквідувати або заарештувати українське керівництво та встановити своїх ставлеників.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний