ВІДЕОФЕЙК: На Євро-2024 заборонили словацькі прапори через схожість із російським прапором — Associated Press

ВІДЕОФЕЙК: На Євро-2024 заборонили словацькі прапори через схожість із російським прапором — Associated Press

28 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
154

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандисти поширили інформацію, нібито Associated Press опублікували відеорепортаж про те, як перед футбольним матчем між командами України та Словаччини на Євро-2024 заборонили вболівальникам приносити словацькі прапори, оскільки вони схожі на російські.

Це — відеофейк. Associated Press не випускали такого відео. Його змонтували з роликів, які є у відкритому доступі й не повʼязані одне з одним. Зокрема, пропагандисти використали відео AP, змінили в ньому аудіодоріжку та міміку журналіста.

Скриншот допису

Такого відео немає ні на вебсайті Associated Press, ні на сторінках медіа у фейсбуці, X та ютубі. Також подібну новину не повідомляло жодне надійне українське медіа.

У звʼязку з повномасштабним вторгненням росії в Україну УЄФА відсторонили російську збірну з футболу від участі у Чемпіонаті Європи з футболу 2024 року, який проходить із 14 червня по 14 липня 2024 року в Німеччині. Утім, УЄФА спочатку не забороняли приносити російські прапори на матчі Євро-2024, і на деяких іграх можна було помітити російський триколор. Тому, аби уникнути можливих конфліктів, УЄФА заборонили приносити російський прапор на матч України проти Румунії, який відбувся 17 червня.

На відео пропагандистів виступає журналіст Том Крішер. Він дійсно працює в Associated Press, проте висвітлює новини автомобілебудування. Ми не знайшли жодного матеріалу Крішера, який був би присвячений спорту і, зокрема, Євро-2024.

За допомогою пошуку за ключовими словами ми знайшли оригінальне відео з Крішером, яке пропагандисти використали для свого фейкового ролика. У справжньому відео журналіст розповідає про доходи гендиректора «Тесла» Ілона Маска. Фейкороби змінили аудіодоріжку у відео. А також міміку журналіста, аби вона не відрізнялася від сказаних ним слів.

Вгорі — скриншот із фейкового відео. Внизу — скриншот з оригінального ролика

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний