НЕПРАВДА: Україна воює з росією, застосовуючи лише західне озброєння

НЕПРАВДА: Україна воює з росією, застосовуючи лише західне озброєння

28 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
192

 Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські канали поширюють інформацію про те, що проти росії Україна використовує виключно західне озброєння.

Це неправда. Україна досі має значну кількість техніки радянського зразка: танки Т-72, Т-64, гаубиці Д-20, літаки МіГ та Су тощо. Також українська промисловість виробляє та застосовує власні БПЛА, САУ «Богдана», морські дрони, артилерійські та танкові боєприпаси. 

Скриншот допису

Україна має значну кількість радянської техніки. Наприклад, ми досі бачимо як ЗСУ використовують Т-72, Т-64, БМ-21 «Град», гармати Д-20 та Д-30 тощо. За даними видання The Military Balance 2023, в абсолютних числах західних ствольних артсистем у ЗСУ все ще менше, порівняно із радянськими калібрами: 652 системи проти 353. При цьому видання не враховує втрати та нові надходження у 2023 році.

Лише танків радянського зразка, за даними OSINT-порталу Oryx, Україна отримала чи має отримати понад 500, коли західного — близько 350.

Також на момент написання матеріалу Україна все ще не отримала західні винищувачі, тому продовжує працювати із технікою типу Су та МіГ.

Окрім старої техніки з СРСР, Україна створює та використовує власне озброєння. Українські БПЛА «Фурія», «Лелека» та інші продовжують виконувати завдання з розвідки. Ударні дрони «Бобер» та «Лютий» вражають цілі на території рф, а FPV-дрони дозволили втримати фронт під час дефіциту західної допомоги. Розробка та застосування морських дронів дозволяє протистояти росії у Чорному морі. Також Україна налагодила виробництво САУ «Богдана», 152-мм боєприпасів для артилерії, 125-мм танкових снарядів, хоч і в обмежених обсягах. Перераховане вище — це лише частина озброєння, про яку можна дізнатися з інформації у відкритому доступі. Частина даних про кількість та темпи постачання радянської зброї чи розробки української залишається прихованою з міркувань безпеки.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний