НЕПРАВДА: В «Охматдит» влучила не російська ракета, а українська ракета ППО

НЕПРАВДА: В «Охматдит» влучила не російська ракета, а українська ракета ППО

16 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
661

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Після масованого обстрілу Києва 8 липня 2024 року росіяни почали виправдовувати свої злочини. Зокрема вони заявляли, що «українські бойовики спеціально обстрілюють мирне населення України, щоб звинуватити росіян», а удар по лікарні «завдали ракетою ППО AIM-120 із ЗРК NASAMS, яка використовується українською стороною».

Це — неправда. На відео удару чітко видно російську ракету Х-101. Також на місці влучання знайшли її уламки.

Скриншот публікації

Насправді на записі, який поширюють самі ж росіяни, чітко видно влучання ракети. За даними СБУ, по «Охматдиту» росіяни завдали удару стратегічною крилатою ракетою Х-101. На місці влучання знайшли уламки корпуса задньої частини Х-101 з серійним номером та частину руля цієї ж ракети.

Крім того, OSINT-аналітики Molfar зазначають, що ракета мала типову низхідну траєкторію та не мала видимих пошкоджень, що спростовує версію «ракета відхилилася від курсу через українську ППО».

Скриншот з відео влучання ракети по лікарні «Охматдит» 8 липня 2024 року. Джерело: «ТСН»

Удар ракетою Х-101 підтвердили й незалежні міжнародні розслідувачі Bellingcat, а також Фабіан Хоффман, фахівець із ракетних технологій з Університету Осло. Експерти Bellingcat перевірили версію росіян з ракетою AIM-120, але не знайшли жодних підтверджень.

Ліворуч — 3D-модель ракети Х-101; праворуч — ракета, яка влучила в «Охматдит». Джерело: Bellingcat

Експерти Bellingcat порівняли уламки ракет, опубліковані СБУ, із частинами ракети Х-101, які раніше збивали над Україною. Експерти виявили схожі серійні номери: «840708036», «234452» і «45 • 14» на уламках ракети біля «Охматдиту» та  «840708200», «233229» і «45 • 14» на частині Х-101, яку збили над Україною 29 грудня 2023 року. 

Співробітники Міністерства юстиції теж ідентифікували біля «Охматдиту» понад 30 різних уламків ракети. Частина із цифрами — це фрагмент зовнішньої обшивки двигуна із виробничим номером. 

Ліворуч — уламки ракети Х-101, яка влучила в лікарню «Охматдит»; праворуч — уламок ракети Х-101, яку збили над Україною 29 грудня 2023 року. Джерело: Bellingcat

Росіяни вкотре намагаються перекласти відповідальність на Україну. Таку практику вони використовують регулярно після масових обстрілів. Раніше ми вже неодноразово спростовували схожі фейки росіян, нібито Україна завдала удару по житловому будинку у Краматорську, а росіяни били у Вінниці виключно по «військових об’єктах».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний