МАНІПУЛЯЦІЯ: Майже половина українців підтримує переговори США та рф про мир без участі України

МАНІПУЛЯЦІЯ: Майже половина українців підтримує переговори США та рф про мир без участі України

16 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
391

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито 47% українців підтримують переговори США та рф про мир без участі України. У дописах посилаються на дані соцопитування Європейської ради з міжнародних відносин. 

Утім, це — маніпуляція. У дописі неправильно переклали питання, майже половина українців занепокоєна, що переговори США та рф щодо миру можуть відбутися без участі України.

Скриншот допису 

Європейська рада з міжнародних відносин (ECFR) — аналітичний центр, який проводить дослідження європейської зовнішньої та безпекової політики. 3 липня 2024 року дослідницький центр дійсно опублікував доповідь «Значення суверенітету: український та європейський погляд на війну росії проти України», для якого провели опитування громадської думки у 15 країнах Європи, включно з Україною. 

Опитування, на які посилаються у дописах, дійсно проводилися. Утім, пропагандисти неправильно переклали питання про переговори США та рф без України. Аналітичний центр не писав, що 47% українців підтримують такий формат перемовин. 

У доповіді зазначають, що вони занепокоєні, що США та рф можуть провести переговори про мир без участі України. Дослівно формулювання питання звучить так: «Занепокоєння тим, що США будуть вести переговори про мирну угоду з росією без участі українського уряду». 47% опитаних українців погоджуються з цим твердженням повністю або частково, тобто дійсно занепокоєні можливістю мирних перемовин без України. 49% (37% повністю та 12% частково) такого занепокоєння не мають. У респондентів не питали, чи підтримали б вони такий формат переговорів.

Скриншот результатів опитування з доповіді Європейської ради з міжнародних відносин

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний