МАНІПУЛЯЦІЯ: Зеленський заявив про неефективність систем Patriot

МАНІПУЛЯЦІЯ: Зеленський заявив про неефективність систем Patriot

17 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
398

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють інформацію, нібито Президент України Володимир Зеленський заявив про неефективність системи ППО Patriot.

Це маніпуляція. Зеленський не заявляв, що система Patriot неефективна. Він пояснив, що збивати системою Patriot російські КАБи неефективно через їхню значно більшу кількість, ніж самих ракет ППО. Він відзначив, що кращим варіантом є знищення носіїв цього озброєння. 

Скриншот допису

30 червня 2024 року Володимир Зеленський дав інтерв’ю для колумністки The Philadelphia Inquirer Труді Рубін. У ньому він розповів, що основною проблемою для України залишаються керовані авіаційні бомби (КАБи): «Всі розуміють, що найбільша проблема з КАБами і з ракетами на сьогодні. І КАБи вони застосовують, ви знаєте, по всьому сходові. І тут ми говоримо про Харків. Безумовно їм дуже складно, але також на Донбасі. А так той самий Покровськ, Торецьк, весь цей напрямок, там також задіяні КАБи і це тисячі щомісячно». 

Далі він відзначає, що з ними можна боротися за допомогою ППО. Проте це неефективно, тому що у світі не виробляють стільки ракет до Patriot, порівнюючи з кількістю КАБів у армії рф:

«Якщо ми з вами вартість візьмемо ракети і кількість ракет, наприклад, Patriot і візьмемо КАБи, то тисячі в місяць у нас ніколи не буде, я вам скажу чесно, та і сотні Patriot на місяць у нас не буде, бо кожна ракета близько 3 млн. І тут не тільки питання в грошах. Ви знаєте, що їх просто стільки не виробляють. Тому Patriot не може боротися проти КАБа. І будь-яка система air defence, тобто в будь-якому випадку на короткій дистанції ви будете вигравати, а в довгу росіяни вас переграють. Ви віддасте всі ваші ракети, а потім вони будуть бити вже по містах, по енергетиці, по водопостачанню, і ви програєте». 

Наприкінці відповіді Зеленський додає, що потрібно шукати інший спосіб протидіяти російським КАБам. Це може бути далекобійна зброя, яка уражатиме аеродроми, де стоять літаки-носії КАБів. 

Patriot – одна з найкращих систем ППО у світі, і на їхній необхідності Україна, навпаки, постійно наголошує. Завдяки Patriot, кажуть у Повітряних Силах ЗСУ, вже вдалося знищити понад 20 «Кинджалів», запущених по Києву.

Найефективніші системи Patriot проти балістичних ракет, також вони можуть збивати крилаті ракети, гелікоптери, літаки та дрони. При цьому постійне розміщення систем Patriot у прифронтових зонах — це великий ризик, адже там установки перебуватимуть під ворожим обстрілом.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний