ФЕЙК: Перед Олімпіадою-2024 у Парижі кількість вуличних крадіжок зросла в 10 разів — AFP

ФЕЙК: Перед Олімпіадою-2024 у Парижі кількість вуличних крадіжок зросла в 10 разів — AFP

29 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
168

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито інформаційна агенція AFP спільно з Національною поліцією Франції опублікували статистику зростання кількості вуличних  крадіжок у Парижі напередодні відкриття Олімпіади-2024. Згідно з даними інфографіки, менш ніж за тиждень кількість зареєстрованих випадків зросла з близько 800 до понад 9 тисяч.

Утім, це — фейк. AFP та RFI не публікували таку інфографіку, дані з допису суперечать офіційним даним МВС Франції.

Скриншот допису

Пропагандисти стверджують, що інфографіку опублікували в AFP. Проте її немає ні на офіційному сайті агенції, ні на сторінках медіа в інстаграмі, фейсбуці та твіттері (X). До дописів додають скриншот з сайту французької радіомережі RFI — там теж нібито поширили інфографіку. Утім, RFI таку новину не публікували. Зворотний пошук за зображенням інфографіки також показав, що в надійних джерелах її не публікували.

Напередодні та під час Олімпійських ігор Міністерство внутрішніх справ Франції проводить моніторинг злочинів і правопорушень, зафіксованих поліцією та жандармерією воєнізованим органом, що відповідає за підтримання громадського порядку. Результати моніторингу публікують у щотижневих звітах. 25 липня МВС опублікували таку статистику за 15-21 липня у регіоні Іль-де-Франс, до якого входять Париж і околиці. У звіті зазначили, що статистичні дані відрізняються залежно від району спостереження — десь підвищуються, а десь навпаки знижуються. Нерівномірність кількості зафіксованих правопорушень пояснюють збільшенням присутності правоохоронців на час проведення Олімпіади, особливо поблизу місць проведення змагань. Столицю та її околиці щодня патрулюють 30 тисяч поліцейських і жандармів. 

Поблизу місць проведення змагань у порівнянні з попереднім тижнем (8-14 липня) на 20% зросла кількість нападів на державних службовців. Кількість насильницьких пограбувань зросла на 12%, а умисного завдання тілесних ушкоджень особам віком від 15 років — на 11%. Водночас уже другий тиждень поспіль спостерігається зменшення кількості ненасильницьких пограбувань (-2%). Те ж саме стосується умисних пошкоджень чи руйнувань майна, кількість яких знизилась на 15% порівняно з попереднім тижнем. Кількість крадіжок з квартир знизилася на 5%, а з транспортних засобів на 1%. За межами зон проведення Олімпіади останній показник навпаки зріс на 8%. Отже, офіційні дані МВС Франції суперечать статистиці фейкоробів, які стверджують, що кількість крадіжок зросла з близько 800 до понад 9 тисяч, тобто більш ніж на 1000%.

З 26 липня по 11 серпня 2024 року в Парижі проходять літні Олімпійські ігри. Росія неодноразово поширювала фейки про захід, намагаючись дискредитувати подію та посіяти паніку серед відвідувачів. Раніше ми спростовували фейк, нібито посольство США у Франції рекомендує своїм громадянам під час Олімпіади-2024 носити із собою індивідуальні засоби захисту.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний