НЕПРАВДА: Безпекова угода з США остаточно закриває Україні дорогу до НАТО

НЕПРАВДА: Безпекова угода з США остаточно закриває Україні дорогу до НАТО

29 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
138

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито безпекова угода з США остаточно закриває Україні дорогу до НАТО і закріплює статус країни як «інструменту війни». Автори посту з посиланням на анонімних «скептиків» стверджують, що Україну не візьмуть в НАТО через небажання Заходу вступати у війну з ядерною державою, тобто росією, а також тотальну корупцію в Україні.

Утім, це — неправда. Безпекова угода з США не закриває шлях України до НАТО. Навпаки, в угоді зазначено, що вона слугує ланкою до майбутнього членства України в Альянсі. 

Скриншот публікації

13 червня 2024 року Україна та США дійсно уклали десятирічну безпекову угоду. Вона передбачає поглиблення співпраці у сфері оборони та безпеки, економічного відновлення, інституційних реформ та євроатлантичного співробітництва. Ця угода підтвердила підтримку США права України на самостійний вибір механізмів гарантування власної безпеки та майбутнє членство України в НАТО. Щобільше, в угоді зазначено, що вона слугує ланкою до майбутнього членства України в Альянсі: «Сторони визнають, що ця Угода слугує ланкою до майбутнього членства України в Альянсі. У разі набуття Україною членства в НАТО Сторони зустрінуться та обговорять майбутній статус цієї Угоди».

Утім, про чіткі дати вступу до НАТО у документі не йдеться. Також угода залишає за кожною стороною право дострокового виходу. Крім США, Україна підписала безпекові угоди ще з 23 країнами, вони теж не обмежують право України стати членом НАТО в майбутньому.

У цьогорічній декларації Альянсу шлях України до НАТО визначений як «незворотній». Альянс вітає прогрес України у реформах та заявляє, що Україні надішлють запрошення, коли погодяться всі члени альянсу, і будуть виконані усі умови. Утім, чітких умов для вступу немає. Водночас Єнс Столтенберг заявив, що нинішні кроки спростять членство України, коли настане відповідний час. 
Президент Зеленський сумнівається, що Україна стане членом НАТО до перемоги у війні з рф.  Причина — 5 стаття Договору НАТО, за якою збройний напад на одного члена вважатиметься нападом на всіх. Надання Україні можливості застосування статті могло б втягнути НАТО у пряму війну з рф. Цього альянс намагається уникнути.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний