ФЕЙК: Росія ракетним ударом знищила 40 бійців SAS в Одесі

ФЕЙК: Росія ракетним ударом знищила 40 бійців SAS в Одесі

29 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
126

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали та медіа поширюють інформацію про начебто враження в Одесі 40 іноземних бійців (18 загиблих та 25 поранених) внаслідок ракетного удару рф. Вони представляли Спеціальну повітряну службу (Special Air Service, SAS) — головний підрозділ Сил спеціальних операцій Великої Британії. 

Проте це фейк. Першоджерелом новини є нідерландська журналістка Соня ван ден Енде, яка підтримує росію та активно поширює російську дезінформацію. Соня ван ден Енде не надає жодних доказів, які б підтвердили її новину про знищення британських спецпризначенців. 

Скриншот допису

Жодні надійні українські чи іноземні медіа не повідомляли про знищення в Одесі членів спеціального підрозділу SAS. Про це пишуть лише російські та проросійські джерела інформації. Зокрема першоджерелом є журналістка з Нідерландів Соня ван ден Енде, яка опублікувала інформацію 20 липня 2024 року, проте не надала жодних доказів.

Найімовірніше, вона говорить про атаку на Одеську область 18 липня 2024 року. Тоді речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук повідомив, що Україна збила ракету ОТРК «Іскандер». У відкритих джерелах немає інформації про пошкодження від уламків або постраждалих серед українських військових. Пізніше, 23 липня, Дмитро Плетенчук назвав заяву Соні ван ден Енде фейком.

Соня ван ден Енде — нідерландська журналістка, яка позиціонує себе як «незалежна представниця альтернативних медіа». З 2015 року вона активно поширює наративи, співзвучні з російськими. Соня ван ден Енде неодноразово відвідувала росію, виступала на псевдореферендумах на тимчасово окупованих територіях та заявляла про «демократію» у рф. Також вона поширювала фейки про начебто неонацистів в Україні, «повернення життя» на окупованих територіях та «лабораторії США» з виготовлення біозброї. Детальніше про Соню ван ден Енде ми розповіли у відео.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний