ФЕЙК: Українці у Торецьку б’ють унітази, аби ті не дісталися росіянами

ФЕЙК: Українці у Торецьку б’ють унітази, аби ті не дісталися росіянами

30 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
136

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють фото та відео, де начебто жителі Торецька запускають флешмоб: розбивають свої унітази, аби ті не потрапили до рук російських військових.

Це фейк. Про цю подію не повідомляли українські користувачі та медіа. Фото, яке поширюють росіяни, опублікували у мережі ще у 2014 році. Для фейку світлину відредагували. 

Скриншот допису

Ці фото та відео поширюють лише російські та проросійські джерела. Серед українських користувачів у різних соціальних мережах чи українських медіа ми не знайшли подібні кадри.

За зворотним пошуком фото у забороненому в Україні Yandex ми з’ясували, що картинку, яку поширили разом з відео, публікували раніше — у лютому 2014 року. Для фейку фото дещо змінили: частину світлини обрізали, саму картинку віддзеркалили, змінили колір килимка та видалили йоржик.

Зліва — фото 2014 року. Справа — фото з фейку

Зліва — віддзеркалене фото 2014 року. Справа — фото з фейку

Також на фейковому фото на місці, де в оригіналі стояв туалетний йорж, можна помітити дивні плями іншого кольору. Це вказує на редагування фото.

Зліва — картинка 2014 року. Справа — фото з фейку

Ми намагалися знайти інші відео з публікації, проте першоджерело не вдалося встановити.

Подібні фейки вкидають на фоні того, що бойові дії вже йдуть неподалік міста Торецьк. За даними мапи DeepState, найближча відстань від околиць міста до лінії фронту — до 2 км. Саме місто знаходиться під регулярними російськими обстрілами. 29 липня 2024 року внаслідок атаки рф щонайменше 3 людини загинули та 3 отримали поранення. Очільник Донецької ОВА Вадим Філашкін закликає місцеве населення евакуюватися.

Скриншот мапи DeepState

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний