ВІДЕОФЕЙК: Вілл Сміт заявив, що голосуватиме за Трампа на президентських виборах 2024 року

ВІДЕОФЕЙК: Вілл Сміт заявив, що голосуватиме за Трампа на президентських виборах 2024 року

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
224

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, в якому голлівудський актор Вілл Сміт говорить, що голосуватиме за Дональда Трампа на президентських виборах 2024 року. Оскільки чинний президент США Джо Байден не дотримав своєї обіцянки «позбавити афроамериканську спільноту від пригноблення і соціальної нерівності».

Однак це відеофейк. Вілл Сміт не робив подібних заяв, для створення відео взяли оригінальний ролик за участі актора, відредагували його міміку та підробили голос за допомогою програм штучного інтелекту.

Скриншот допису

У дописі не вказали, в якому інтерв’ю Вілл Сміт зробив цю заяву. За зворотним пошуком по скриншоту з відео ми встановили, що кадри взяли з подкасту Class of ’88, в якому Вілл Сміт був ведучим. У цьому випуску актор спілкувався з репером Chuck D. На це вказує однаковий одяг Вілла Сміта та фон в обох відео. Подкаст та уривки з нього опублікували на кількох платформах, але на записі чоловіки не обговорювали політику. Темою подкасту був розвиток хіп-хоп музики у США.

Скриншоти: 1. фейкове відео; 2. подкаст Class of ’88 за участі Вілла Сміта 

Нам не вдалось знайти заяв актора, у яких би він висловлював незадоволення політикою Байдена або закликав голосувати за Трампа. Ба більше, у 2016 році Сміт виступав проти обрання Дональда Трампа президентом.

Відео, яке поширили у мережі, — підробка. Це видно з міміки, яка не збігається зі сказаними словами. До того ж протягом чотирьох секунд, коли Сміт перебуває у кадрі, він не кліпає та майже не рухається (якщо не враховувати рухи губами). Перевірка голосової доріжки в інструменті Deepfake Detector показала, що з імовірністю 99,2% відео створили за допомогою програм штучного інтелекту. Програма Hive Moderation теж показала подібний результат. 

Результати перевірки звукової доріжки в інструменті Hive Moderation

Відео поширювали переважно російські користувачі, однак перше повідомлення ми зафіксували в англомовному акаунті Hollywood News & Gossip у соцмережі Х, пізніше відео з Віллом Смітом почали поширювати проросійські боти. В описі сторінки Hollywood News & Gossip вказано, що вона присвячена новинам про фільми та знаменитостей. Hollywood News & Gossip зареєстрована у 2014 році, але відео зі Смітом — перша оригінальна «новина», яку опублікували на сторінці. Відомі світові медіа не повідомляли про негативні висловлювання Вілла Сміта в бік Байдена. 

Ймовірно, відео поширили, аби зменшити довіру та підтримку до тодішнього кандидата у президенти Джо Байдена. Хоча 21 липня він повідомив, що знімає свою кандидатуру з президентських виборів, які мають відбутись у листопаді 2024 року, натомість він запропонував обрати Гарріс кандидаткою у президенти від Демократичної партії. Наразі Гарріс не є кандидаткою, представника, який боротиметься за президентську посаду, обиратимуть у серпні на Національному з’їзді Демократичної партії.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний