МАНІПУЛЯЦІЯ: Зеленський назвав Трампа президентом, порушивши правила протоколу

МАНІПУЛЯЦІЯ: Зеленський назвав Трампа президентом, порушивши правила протоколу

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
113

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, що Володимир Зеленський у своїх соцмережах назвав кандидата в президенти США Дональда Трампа президентом. Пропагандисти натякають, що таким звертанням Зеленський порушив правила протоколу і намагався підлестити Трампу.

Утім, це — маніпуляція. Зеленський вжив загальноприйняте в сучасній практиці звертання. Офіс Президента налагоджує співпрацю і з республіканцями, і з демократами. 

Скриншот публікації

20 липня президент Зеленський повідомив, що провів телефонну розмову з експрезидентом США й кандидатом від Республіканської партії на президентських виборах 2024 року Дональдом Трампом. Президент України подякував США за допомогу у відсічі російської агресії та зазначив, що «домовився з президентом Трампом» обговорити під час особистої зустрічі, які саме кроки можуть зробити мир справедливим і справді тривалим.

Президент Зеленський дійсно назвав експрезидента США «President Trump». Утім, це загальноприйняте звертання в сучасній практиці. Нині до колишніх президентів США в розмові звертаються як «President (Прізвище)» або «Mr. (Прізвище)». Звертання «Mr. President» ж використовують тільки щодо чинного президента. У Вашингтонській школі протоколу зазначають, що колишніх президентів зазвичай називають «President (Прізвище)»: Президент Обама, Президент Буш, Президент Клінтон тощо.

Не всі фахівці з протоколу та етикету погоджуються із сучасною практикою звертання «President (Прізвище)». Заступник директора Вашингтонської школи протоколу Роберт Гікі вважає таке звертання неповагою щодо чинного президента, а деякі консалтингові компанії рекомендують вживати його тільки в неформальних ситуаціях. Утім, попри критику, таке звертання вкорінилося в американській практиці. Наприклад, під час передвиборчих дебатів між Байденом і Трампом до останнього ведучі зверталися «President Trump». В інтерв’ю також часто використовується саме ця форма звертання.

Скриншот розшифровки інтерв’ю NBC News з Дональдом Трампом, опублікованого 17 вересня 2023 року

Так само як і Зеленський — Президентом Трампом — назвав кандидата від республіканців у своєму дописі експрем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. А Президент Франції Еммануель Макрон, коментуючи нещодавній замах на Трампа, назвав його Президентом Дональдом Трампом.

До того ж Офіс Президента налагоджує співпрацю налагоджує співпрацю і з республіканцями, і з демократами. Наприклад, 23 липня керівник ОП Андрій Єрмак провів розмову з Філом Гордоном — радником із питань національної безпеки віцепрезидентки США та ймовірної кандидатки на пост президента від Демократичної партії Камали Гарріс. 

Раніше ми спростовували фейк, нібито Зеленський назвав Урсулу фон дер Ляєн своєю президенткою.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний