ФЕЙК: Більшість лікарів відправили в Париж на Олімпіаду, тому в інших французьких містах смертність зросте на 40% — BFM TV

ФЕЙК: Більшість лікарів відправили в Париж на Олімпіаду, тому в інших французьких містах смертність зросте на 40% — BFM TV

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
222

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, нібито опубліковане французьким медіа BFM TV. У ролику йдеться про те, що 800 карет швидкої допомоги та 2,5 тис. медпрацівників з усієї Франції спрямовують у Париж на час проведення Літніх Олімпійських ігор 2024. Колишній міністр праці, охорони здоров’я та солідарності Франції буцімто заявив, що так уряд залишає беззахисними сотні французів за межами Парижа, яким може знадобитись меддопомога через аномальну спеку в країні. Через брак лікарів на місцях рівень смертності може зрости на 40%.

Утім, це фейк. Міністерство праці, охорони здоров’я та солідарності Франції не видавало подібний наказ, BFM TV не публікувало цей ролик, а цитату колишнього міністра праці, охорони здоров’я та солідарності Франції вигадали. 

Скриншот допису

На сайті та в соцмережах BFM TV немає цієї новини. Також про відправлення 800 карет швидких та 2,5 тис. медпрацівників з різних міст Франції до Парижа не повідомляли міжнародні медіа. У відео вказали, що відповідний наказ видало Міністерство праці, охорони  здоров’я та солідарності Франції, але нам не вдалось знайти відповідний документ. На сайті відомства, у розділі присвяченому Олімпіаді, повідомляють, що персонал деяких медустанов у Парижі збільшать, але не вказується про переспрямування 2,5 тис. медпрацівників з інших регіонів. 

Ба більше, «цитата» про підвищення смертності, яка нібито належить колишньому міністру праці, охорони  здоров’я та солідарності Франції Олів`є Верану, — вигадана. Статті на сайті BFM TV, пов’язані з ім’ям політика, також не стосуються його заяв щодо Олімпійських ігор. Подібних тверджень також немає у соцмережах Олів`є Верана.

До того ж у ролику, який поширили у мережі, є лише музика, хоча в оригінальних відео зазвичай присутній закадровий голос або пряма мова спікерів. У повідомленні, яке поширили, немає оригінальних кадрів, усі використані фото та відео є у відкритому доступі. За ключовими словами ми знайшли уривок із відео з чинною міністеркою праці, охорони здоров’я та солідарності Франції Катрін Вотрен. Його вирізали з виступу посадовиці на конференції Національної спілки запобігання самогубствам, яка відбулась у лютому 2024 року. Під час промови вона не згадувала про Олімпіаду. 

Вгорі фейкове відео. Внизу виступ Катрін Вотрен на конференції Національної спілки запобігання самогубствам у лютому 2024 року

Фото колишнього міністра праці, охорони  здоров’я та солідарності Франції Олів`є Верана взяли з відкритих джерел. Його світлину публікували медіа, а також використовували у кількох мовних версіях Вікіпедії. 

Зліва фейкове відео. Справа фото Олів`є Верана з відкритих джерел

До початку Олімпійських ігор у Парижі дійсно збільшили кількість медустанов та пунктів, де спортсмени, організатори ігор та глядачі зможуть отримати допомогу. Зокрема відкрили мобільний госпіталь поряд із Єлисейськими полями. Також до Олімпійських ігор планували долучити 3 тис. медпрацівників-волонтерів, які не отримують фінансову винагороду за свою роботу. Передбачалось, що волонтерами стануть студенти-медики на останніх курсах інтернатури, лікарі, які перебувають на пенсії менше двох років та медпрацівники з інших країн. Їм допомагатимуть волонтери Червоного Хреста, Білого Хреста, Мальтійський орден, UNAS (Національна спілка асоціацій першої допомоги та порятунку) та FFSS (Французька федерація порятунку та першої допомоги). На момент написання матеріалу Олімпіада йшла вже п’ять днів, наразі немає повідомлень про катастрофічну ситуацію чи збільшення смертності у французьких регіонах.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний