БЕЗПІДСТАВНО: Трава полину може «вбити» 33% ракових клітин в організмі людини, а в поєднанні із залізом — 98%

БЕЗПІДСТАВНО: Трава полину може «вбити» 33% ракових клітин в організмі людини, а в поєднанні із залізом — 98%

9 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
389

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Користувачі мережі вкотре поширюють поради з «народної медицини» та заявляють, нібито трава полину може вбити до 33% ракових клітин. А якщо до полину додати ще й залізо, то, за словами користувачів, відсоток вбитих клітин раку в організмі людини зростає до 98%.

Такі заяви безпідставні. У дослідженнях не пишуть ні про 33% ракових клітин, яких полин може вбити, ні про 98% у поєднанні з залізом. Вченні вказують, що речовина, яку містить полин, може впливати на ракові клітини, проте потрібні додаткові випробовування. 

Скриншот публікації

Лікування рослинами популярне здавна. Наприклад, полин, який містить у собі сполуку артемізинін, у китайській медицині використовували ще понад 2 тисячі років тому. Цією речовиною лікували лихоманку, малярію, головний біль, запалення тощо, хоча ефективність такого лікування в стародавні часи все ж невідома. Експерти медичної бази WebMD пишуть, що речовина можливо допомагає запобігти сезонній алергії на пилок. Деякі медики використовують полин для лікування малярії, остеоартрозу. Водночас у WebMD наголошують на відсутності достатніх наукових доказів для підтвердження ефективності такого лікування. 

Всесвітня організація охорони здоров’я радить використовувати артемізинін у поєднанні з іншим препаратом для лікування неускладненої форми малярії, але не пише про вплив речовини на онкологічні захворювання.

У мережі можна знайти безліч порад, як «швидко і безпечно» вилікуватися від будь-якої хвороби народною медициною. Однак такі поради можуть не лише забрати купу часу та зрештою не подіяти, а й нашкодити організму. Тож не варто займатися самолікуванням. Приймати медичні препарати варто лише після особистої рекомендації лікаря. 

А перевірити, чи має певний лікарський засіб або харчова добавка доведену лікувальну дію, можна у базі WebMD. Вона дозволяє шукати за назвою продукту, хвороби чи стану. 

На основі обмежених клінічних досліджень, коли артемізинін використовували як доповнення до традиційних форм лікування раку, наукові видання, медичні оглядачі та вчені в цій галузі висловлюють оптимізм щодо використання артемізиніну для лікування певних його типів.

Експерти зазначають, що артемізинін може взаємодіяти з залізом та утворювати в організмі вільні радикали. Йдеться про молекули, які пошкоджують оболонки клітин людського організму, їхній надлишок може призвести до хронічних хвороб. Водночас науковці стверджують, що від вільних радикалів може бути й перевага, адже ці частинки зможуть вбити ракові клітини в організмі. Оскільки ракові клітини накопичують багато заліза, вони стають більш вразливими до пошкодження вільними радикалами. 

Інша група фахівців, яка проаналізувала дослідження щодо впливу артемізиніну на ракові клітини, проведені у 1983-2018 роках, стверджує, що речовину можна використовувати для лікування раку, але у поєднанні з хімієтерапією. Перевага артемізиніну, на думку експертів, ще й у тому, що він викликає менше побічних ефектів, аніж традиційне лікування. Однак фахівці додають, що дослідження, які це підтверджують, мали маленьку вибірку та здебільшого проводилися на тваринах. Тоді як досліджень на людях — дуже мало, і, за словами експертів, потрібні додаткові клінічні випробування. 

У дослідженні впливу артемізиніну на рак за 2015 рік також зазначають, що експерименти, проведені на тваринах, показують, що речовина та її похідні можуть бути терапевтичною альтернативою від високозлоякісних пухлин в майбутньому. Відкриття протипухлинного ефекту артемізиніну відкрило нові можливості, але потребує глибшого вивчення. 

Окрім цього, у жодному з досліджень не додають, що полин може вбити 33% ракових клітин, а у поєднанні із залізом — 98%. 

Варто зазначити, що після приймання артемізиніну людина може мати різні побічні ефекти. До прикладу, висипи на шкірі, запаморочення, блювоту, дзвін у вухах, проблеми з печінкою, тремор тощо

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний