НЕПРАВДА: Після прибуття F-16 в Україну «Укрпошта» випустила марку із зображенням винищувача

НЕПРАВДА: Після прибуття F-16 в Україну «Укрпошта» випустила марку із зображенням винищувача

12 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
167

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Росіяни поширюють фото поштових марок із зображенням винищувачів F-16 та заявляють, нібито їх випустила «Укрпошта» на честь прибуття літаків в Україну у 2024 році. На фото також можна побачити емблему Повітряних сил ЗСУ.

Це — неправда. «Укрпошта» не анонсувала цю марку. Натомість марку ще з 2023 року продає приватна компанія.

Скриншот публікації

«Укрпошта» не анонсувала таку марку та не продавала її на власному сайті. У 2023 році компанія випустила іншу поштову марку, на якій зображений винищувач F-16. Однак вона суттєво відрізняється за дизайном від тієї, яку поширюють росіяни.

Поштові марки із зображенням F-16, які у 2023 році випустила «Укрпошта»

Крім того, на марці, яку поширюють росіяни, є напис «BoUkraina». Це товар з інтернет-магазину BOMARKA, який не є офіційним представником «Укрпошти». Компанія запустила марку у продаж ще 10 серпня 2023 року. 

Поштові марки із зображенням F-16, які продає приватна компанія BoUkraina

Лише «Укрпошта» в Україні має виключне право на видання та введення в обіг поштових марок, маркованих конвертів і знаків поштової оплати. Іноді компанія може робити поштові марки під спецзамовлення. Будь-хто може замовити марку з власним дизайном через офіційний сайт «Укрпошти», що найімовірніше, і зробила компанія BoUkraina. Проте марку створили саме у 2023, а не 2024 році.

4 серпня 2024 року на День Повітряних сил ЗСУ Володимир Зеленський уперше показав винищувачі F-16, які Україні передали західні партнери. Після цього росіяни одразу почали поширювати різні фейки, зокрема і про поштові марки.

Раніше ми вже спростовували кремлівські заяви, нібито Україна втратить більшу частину F-16 у перші дні після їх передачі.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний