ФЕЙК: «Кривавий серпень розпочався» — прогноз The Economist

ФЕЙК: «Кривавий серпень розпочався» — прогноз The Economist

16 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
269

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські та проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито британське видання The Economist назвало серпень 2024 року «кривавим». Зокрема медіа прогнозує падіння фондових ринків, початок нової мобілізації та активацію ядерних ракет.

Це — фейк. Інформацію оприлюднив російський телеграм-канал «Экономист», який не має нічого спільного із британським The Economist. Справжнє видання не публікувало жодних статей про «кривавий серпень».

Скриншот публікації

Насправді британський The Economist не публікував цю новину і фото, яке поширюють росіяни. Воно відсутнє на офіційному сайті видання та на сторінках у соціальних мережах.

Посилання, розміщене в дописах росіян, веде на анонімний телеграм-канал «Экономист», який мімікрує під оригінальний The Economist. Утім, у справжнього видання немає офіційного телеграм-каналу.

Щобільше, російський «Экономист», який опублікував це фото, нічого не згадував про «кривавий серпень». Зображення демонструє падіння акцій російських компаній. До того ж в описі «Экономиста» вказують, що автори «передбачають події на основі економічних потрясінь». Тобто дані, які вони наводять, можуть бути лише прогнозами та здогадками, а не реальними фактами.

Скриншот допису з російського телеграм-каналу «Экономист» про падіння акцій російських компаній

Британський The Economist не публікував жодних статей про «кривавий серпень», початок мобілізації, активацію ядерних ракет та падіння акцій росіян. 2 серпня цього року медіа написало лише про падіння американського та японського біржових індексів, акцій американських провідних компаній та ціни на золото. Водночас інші російські та англомовні медіа писали й про падіння акцій деяких компаній та фондового індексу у рф.

Росіяни не вперше приховують фейки під виглядом публікацій The Economist. VoxCheck вже спростовував схожу дезінформацію, буцімто The Economist у 2019 році попереджав про смертельну небезпеку вакцин від коронавірусу, а у 2021 — про можливий замах на Трампа.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний