ФОТОФЕЙК: Ізраїльтяни з подвійним громадянством мають оновити дані в ТЦК — фото

ФОТОФЕЙК: Ізраїльтяни з подвійним громадянством мають оновити дані в ТЦК — фото

16 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
309

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Кремлівські телеграм-канали поширюють оголошення про те, що ізраїльтяни з подвійним громадянством за готовим паспортом начебто мають звернутися до ТЦК.

Це фотофейк, зображення відредагували. На оригінальному фото Святошинського відділу Державної міграційної служби написані строки готовності документів для виїзду за кордон у 2017 році.

Скриншот публікації

Зворотний пошук цього зображення в гуглі показав, що росіяни відредагували фото. Оригінальне оголошення розмістили у Святошинському відділі Державної міграційної служби у Києві ще у 2017 році. У ньому містилась інформація щодо дат готовності документів для виїзду за кордон. 

Оригінальне зображення зі Святошинського відділу Державної міграційної служби у Києві

25 червня 2024 року посольство Ізраїлю в Україні повідомило, що ізраїльтян із подвійним громадянством (ізраїльсько-українським) справді затримували та не випускали з України. Про такі ж обмеження пропуску чоловіків із подвійним громадянством писало посольство США. 

Насправді чоловіків, про яких згадує посольство США й Ізраїлю, не випускають за кордон через невизнання Україною подвійного громадянства. Ізраїль і США — не винятки, адже така норма діє для всіх людей з подвійним громадянством в Україні. Тобто у випадку, коли чоловік має, наприклад, ізраїльське та українське громадянство, його вважатимуть саме українцем. Цю інформацію також підтверджував речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. За його словами, для чоловіків від 18 до 60 років з подвійним громадянством діють такі ж правила мобілізації, як і для інших. Тож, найімовірніше, осіб з ізраїльсько-українським громадянством не випускали саме через обмеження у зв’язку із мобілізацією.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний