ФЕЙК: Українські бійці вийшли з оточення у Покровську та потребують допомоги

ФЕЙК: Українські бійці вийшли з оточення у Покровську та потребують допомоги

26 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
427

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію про те, що українські військовослужбовці начебто вийшли з оточення у Покровську та потребують медичні засоби, форму, амуніцію.  

Це фейк. Жодні надійні джерела не повідомляли про оточення українських військ у Покровську. Згідно з картою DeepState, російська війська не знаходяться на околицях міста Покровськ. Повідомлення звучить нелогічно: у них просять по допомогу, але не вказують конкретні деталі — назву підрозділу, місце оточення, реквізити для допомоги.  

Скриншоти дописів

Про оточення у місті Покровськ не писали надійні українські та міжнародні ЗМІ. Також про це не згадують військові аналітики чи військовослужбовці Сил оборони України. 

Якщо переглянути карту OSINT-аналітиків DeepState, помітно, що російські війська знаходяться за понад 10 км від Покровська. Тому оточення у місті чи поблизу нього наразі неможливе.  

Карта DeepState станом на 23 серпня 2024 року

Також поширене повідомлення має ознаки фейкового: у ньому не повідомляють, коли, де трапилася подія чи які підрозділи виходили з оточення. Ще не вказано жодних реквізитів, куди потрібно переслати кошти. У коментарях їх не залишили теж. Це нелогічно, оскільки втрачається сенс прохання про допомогу. 

Крім того, у фейковому пості від 3 серпня 2024 року повідомляли, що потреби у допомозі вже немає. Проте в дописах інших користувачів, опублікованих пізніше, вказують, що вона досі потрібна.

Важливо відзначити, що вперше подібні публікації почали з’являтися на початку серпня 2024 року, коли лінія фронту від Покровська була ще далі, ніж зараз. 

Карта DeepState станом на 1 серпня 2024 року

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний