ФЕЙК: У 1941 році німецькі війська звільнили територію Львівщини — підручник з історії України

ФЕЙК: У 1941 році німецькі війська звільнили територію Львівщини — підручник з історії України

27 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
151

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото нібито шкільного підручника з історії України. У розділі про Другу світову війну стверджують, що німецька армія «звільнила» Львівщину від радянських військ.

Утім, це — фейк. В актуальних шкільних підручниках з історії України не використовують формулювання «німецькі війська звільнили Львівщину». Інформацію для фейкового підручника взяли з російської «Вікіпедії».

Скриншот публікації

На сайті Міністерства освіти і науки України у розділі актуальних шкільних підручників з історії України для різних класів немає книги з подібною темою та оформленням.

Також інформація у «підручнику» створена з окремих цитат, які фейкороби взяли із російської «Вікіпедії» та переклали українською. Ба більше, дивним є і те, що історія Львова у XX столітті починається з подій Першої світової війни, за ними відразу йде Друга світова, натомість немає жодних згадок про довоєнний та міжвоєнний часи. 

Зверху — скриншот уривка з фейкового підручника. Знизу — скриншот тексту з російської «Вікіпедії»

У справжніх українських підручниках для опису початку німецької окупації СРСР використовують формулювання «Німеччина здійснила напад на СРСР» та «Німеччина повністю захопила Україну». Також параграф, присвячений цьому періоду, називається «Україна в умовах нацистської окупації». Ми не знайшли жодного підручника, в якому б окупацію Львівщини або інших регіонів України називали «звільненням німецькими військами».

Скриншот уривка опису німецької окупації СРСР. Джерело: «Історія України» Гісем О.В.

До того ж німецькі війська увійшли у Львів не 22 червня 1941 року, як пишуть фейкороби, а на 8 днів пізніше — 30 червня. За день до цього, 29 червня, радянські війська і загони НКВС покинули Львів. 

Раніше ми спростовували фейк, нібито в українському підручнику з географії вказано, що пращури євреїв походять з Галичини.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний