ФЕЙК: Зеленський готував підставний замах на власних дітей та хотів звинуватити у ньому спецслужби рф — DW

ФЕЙК: Зеленський готував підставний замах на власних дітей та хотів звинуватити у ньому спецслужби рф — DW

30 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
100

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють репортаж, який начебто опублікувало Deutsche Welle. У ньому йдеться про розслідування Bellingcat, які буцімто з’ясували про підготовку Офісом Президента та ГУР фейкового замаху на дітей Зеленського заради того, щоб звинуватити рф. ЦРУ відмовилось підтримувати план.

Це фейк. Репортаж публікують лише російські та проросійські джерела. Deutsche Welle та Bellingcat не публікували подібного ролика та розслідування. Оформлення фейкового репортажу відрізняється від оригінального стилю Deutsche Welle. 

Скриншот допису

Це відео поширюють лише російські та проросійські джерела. На сайті та у соціальних мережах Deutsche Welle немає подібного репортажу. На офіційних ресурсах Bellingcat розслідування теж відсутнє.

Оформлення відео відрізняється від тих, які публікують DW. Наприклад, у ролику медіа за 26 липня серпня 2024 року (фейковий репортаж начебто створили 1 серпня 2024 року) можна зустріти оформлення у вигляді синього тексту на блакитному фоні. Ключові слова виділяли білим. У фейковому відео білий текст розміщений на синьому фоні, а основні слова не виділяються.

Зліва — відео з ютуб-каналу DW за 26 липня 2024 року. Справа — фейковий ролик

Відео, яке опублікували 31 липня 2024 року, дещо відрізняється: білий текст наклали на відео, а основі тези виділили блакитним.

Репортаж DW за 31 липня 2024 року

Також можна зустріти просто білий текст на фоні актуальних кадрів.Тобто оформлення фейкового відео відрізняється від офіційних публікацій Deutsche Welle.

Репортаж DW за 3 серпня 2024 року

Репортаж DW за 2 серпня 2024 року

Росіяни не вперше поширюють подібні «репортажі». Раніше ми вже спростовували фейкові репортажі від BBC про те, що голова служби спічрайтерів Зеленського втік із медіаконференції у Німеччині.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний