МАНІПУЛЯЦІЯ: Німеччина припиняє військову допомогу Україні — Bild

МАНІПУЛЯЦІЯ: Німеччина припиняє військову допомогу Україні — Bild

30 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
2391

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У соціальних мережах, зокрема Threads, поширюють інформацію, нібито Німеччина припиняє військову допомогу Україні. Посилаючись на німецьке видання Bild, у дописах стверджують, що канцлер Олаф Шольц та міністр фінансів Крістіан Лінднер заморозили нові заявки на фінансування. Поточні контракти будуть виконані, але нові запити на допомогу, зокрема від Міноборони, схвалювати вже не будуть.

Утім, це — маніпуляція. У Німеччині очікують прийняття бюджету для нових заявок на фінансування на наступний рік, країна продовжує підтримувати Україну на двосторонній і багатосторонній основі.

Скриншот допису 

У Bild дійсно опублікували статтю, у якій стверджують, що канцлер Німеччини Олаф Шольц і міністр фінансів країни Крістіан Лінднер заморозили усі нові заявки на фінансування військової допомоги Україні. Поточні контракти ФРН виконає, але нових запитів від Міноборони України не прийматиме. За інформацією видання, це відбувається через те, що у нинішньому бюджетному плануванні не закладено грошей, які можна було б передати Києву. У листі до міністра оборони Бориса Пісторіуса Лінднер написав, що надавати нову допомогу Україні слід виключно за умови забезпечення фінансування на це в бюджетних планах на цей і наступні роки.

Утім, теза про те, що Німеччина припиняє військову допомогу Україні, некоректна. Хоча у цьому році бюджет на допомогу вже вичерпаний, рівень підтримки нашої країни на наступний рік буде відомий лише після затвердження бюджету на новий 2025 рік, яке очікується в листопаді. Тоді буде відомо, на яку суму можна буде розраховувати при подачі нових заявок на фінансування. Коли кошти стануть доступними, замовлення відновляться.

МЗС України Георгій Тихий в коментарі «Укрінформу» теж підтвердив, що в країні триває погодження бюджету на наступний рік. «Нині, як і минулоріч, уряд ФРН запланував у проєкті бюджету певну суму допомоги Україні. Вона аналогічна тій, яка була запланована минулого року на цьому етапі бюджетного процесу. Минулоріч ця сума зросла на парламентському етапі ухвалення бюджету восени», — нагадав Тихий.

Тоді в проєкті бюджету на 2024 рік заклали €4 млрд для потреб України, але після переговорів Німеччина збільшила бюджет для військової підтримки України майже вдвічі — до €7,1 млрд. Ці кошти вже витратили. За словами Олафа Шольца, у проєкті бюджету на наступний 2025 рік передбачено €4 млрд на двосторонню військову підтримку України.

Також Німеччина працює з Групою Семи (G7), щоб відкрити для України короткостроковий інструмент фінансування вартістю $50 млрд коштом заморожених російських активів. «Двостороння німецька допомога залишається на найвищому рівні, але покладається на ефективність цього інструменту», — пишуть у Bild. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна розраховує, що країни G7 запустять механізм додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine, ERA) до кінця 2024 року.

З початку повномасштабного вторгнення Німеччина — один з найбільших донорів України. За даними німецького уряду, у 2022 році країна надала Україні €1,6 млрд воєнної допомоги, у 2023 році — €5,6 млрд, у 2024 році — €7,1 млрд. У липні 2023 року канцлер Шольц анонсував передачу зброї Україні на суму $17 млрд, яка розрахована до 2027 року. Крім передачі зброї, у рамках цієї допомоги Німеччина проводить навчання українських військових та приймає на лікування поранених бійців.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний