НЕПРАВДА: Трамп заявив, що «пандемію» віспи мавп використають для нових локдаунів та фальсифікації виборів президента США у 2024 році

НЕПРАВДА: Трамп заявив, що «пандемію» віспи мавп використають для нових локдаунів та фальсифікації виборів президента США у 2024 році

30 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
140

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що пандемію віспи мавп можуть використати для нових локдаунів та фальсифікації виборів президента США.

Утім, це — неправда. Відео опубліковане ще у серпні 2023 року, у ньому Трамп засуджує повернення карантинних обмежень, пов’язаних із COVID-19.

Скриншот допису 

Віспа мавп (mpox) — інфекційне вірусне захворювання, найбільш поширене у віддалених районах Центральної та Західної Африки. У 2022 році вірус поширився на понад 70 країн, які раніше не повідомляли про випадки захворювання. У 2024 році в Центральній Африці з’явився і поширився на сусідні країни новий штам вірусу mpox.

15 серпня підтвердили перший випадок інфікування за межами Африки новим штамом Clade 1b — хворобу зафіксували у Швеції, а зараження відбулося в Африці. Напередодні, 14 серпня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила спалах захворювання глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я через його стрімке поширення у країнах Африки.

Утім, у відео Дональд Трамп говорить не про епідемію мавпячої віспи. Це відео опублікували ще у серпні 2023 року, і у ньому він засуджує повернення карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією COVID-19. У серпні 2023 року світом ширився Eris, або EG.5, новий субваріант штаму Omicron. Трамп заявив, що не дозволить «лівим» політичним силам запровадити новий локдаун та припустив, що ажіотаж навколо нового субваріанту вірусу створений штучно. На його думку, обмеження потрібні владі для того, щоб тримати населення під контролем напередодні президентських виборів та сфальсифікувати їхні результати.

Утім, влада і не закликала до повернення до локдаунів і не схвалювала подібних рішень у серпні 2023 року. Адміністрація Байдена лише порадила громадянам зробити щеплення проти COVID-19 бустерною дозою. Деякі школи того року вирішили розпочати навчальний процес кількома тижнями пізніше. У серпні Леана Вен, професорка громадського здоров’я з Університету Джорджа Вашингтона, розповіла, що введення локдаунів або обмеження на рівні місцевої влади у зв’язку з новим субваріантом вірусу є малоймовірними.

Підстав стверджувати, що епідемія мавпячої віспи призведе до карантинних обмежень, як за часів спалаху COVID-19, на цей момент немає. Регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Європі Ганс Клюґе заявив, що мавпяча віспа не спричинить пандемію, подібну до коронавірусної, оскільки медики та влада знають, як контролювати поширення хвороби.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний