НЕПРАВДА: Німецький фермер перевіряє український чорнозем перед його купівлею

НЕПРАВДА: Німецький фермер перевіряє український чорнозем перед його купівлею

31 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
131

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандисти поширили відео, на якому німецький фермер із захопленням описує український чорнозем. Фейкороби стверджують, що це цей ролик начебто є доказом того, що війна в Україні насправді йде за те, аби західні компанії скупили українську землю. За їхніми словами, в Україні половину сільськогосподарських земель вже продали іноземним компаніям.

Це — неправда. На відео — агроконсиліум українських фермерів із колегами з США, Німеччини та Нової Зеландії. Він мав на меті виявити проблеми українських ґрунтів та розробити методи їхнього вирішення, і не стосувався продажу землі. Щобільше, продаж землі іноземцям та іноземним компаніям заборонений законом.

Скриншот допису

За ключовими словами ми знайшли оригінальне відео, яке використали пропагандисти. На ньому ґрунтознавець, власник та керуючий компанією Bayer Handelsvertretung Йорк Байєр дуже хвалить якість українського чорнозему в одному з господарств Полтавщини.

Відео зняли під час Польового Агро Консиліуму від компанії TraveliteAGRO, який проходив з 28 червня до 10 липня 2024 року. Метою консиліуму було проведення польових досліджень українських ґрунтів в обраних господарствах, виявлення проблем та розробка рекомендацій для їхнього вирішення та адаптації західних агротехнологій до українських умов. На цей консиліум приїхали агроексперти з США, Німеччини та Нової Зеландії. Тобто на події не йшлося про продаж землі.

Крім того, іноземці можуть купувати землю лише несільськогосподарського призначення, якщо на цих ділянках розташована нерухомість, що належать їм на праві приватної власності. Якщо ж вони отримали аграрну землю як спадщину, то така земля підлягає відчуженню протягом року. Це ж стосується іноземних компаній — вони можуть набувати право власності на землю лише несільськогосподарського призначення, а аграрна ділянка, отримана у спадок, підлягає відчуженню. З моменту відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні відчужили 744 тис. га земель. Це 2,7% від земель, які перебували під мораторієм до реформи. Отже, навіть українські фізичні та юридичні особи не могли за 3 роки ринку землі придбати 50% сільськогосподарських земель.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний